Odločitev v rokah SDH

Na skupščini NLB velika rekonstrukcija nadzornega sveta, več potencialnih naslednikov na vrhu.

pon, 01.02.2016, 20:00

Ljubljana – Še dober teden je do skupščine NLB, kjer bo edini delničar, SDH, imenoval razširjeni, devetčlanski nadzorni svet. Ta bo nato lahko odločal tudi o zamenjavi predsednika uprave Janka Medje, ki pred privatizacijo banke očitno ne uživa zaupanja vladajoče politike.

Na skupščini banke, kjer bo o vsem odločal Slovenski državni holding (SDH) kot edini delničar in lastnik NLB, bo na dnevnem redu sprememba statuta, s katero bo število nadzornikov po predlogu ECB povečano s sedem na devet. Na mizi bo po naših informacijah tudi odpoklic treh članov nadzornega sveta, predlog NS za tri nove člane in nasprotni predlog SDH za imenovanje šestih novih nadzornikov NLB. 

SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, nekdanji član uprave NLB, je z decembrsko spremembo zakona o ukrepih za stabilnost bank (ZUKSB) dobil polna pooblastila tudi pri ocenjevanju primernosti (»fit and proper«) nadzornikov v bankah, ki so prejele državno pomoč in je država njihova edina delničarka. Prej so o primernosti kandidatov za nadzornike odločali nadzorni sveti sami, po novem pa ima škarje in platno v rokah SDH, saj ta najprej oceni primernost nadzornikov, nato pa jih še formalno potrdi.

Več o tej temi lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu, ki ga dobite v naši spletni aplikaciji za IOS in Android, oziroma jutri v časopisu.

 

Prijavi sovražni govor