Okrevanje v območju z evrom se bo nadaljevalo

Tako napovedujejo trije evropski inštituti. V prvem in drugem trimesečju bo na četrtletni ravni rast 0,4-odstotna.
Objavljeno
12. januar 2016 12.19
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Gospodarsko okrevanje v območju z evrom se bo nadaljevalo po zmerni stopnji, v skupni napovedi pišejo trije evropski inštituti: nemški Ifo, italijanski Istat in francoski Insee. Bruto domači proizvod (BDP) se je po njihovi oceni lani okrepil za 1,5 odstotka, v prvem in drugem letošnjem trimesečju pa bo na četrtletni ravni rast 0,4-odstotna.

Evrsko gospodarstvo bo po oceni inštitutov še naprej poganjala zasebna potrošnja, ki jo spodbujajo padci cen nate ter rast zaposlovanja in plač. Krepila naj bi se tudi javna poraba; predvsem v Nemčiji se namreč povečujejo izdatki, povezani z begunsko krizo.

Novi zagon ameriškega gospodarstva

Zmerno naj bi se okrepila industrijska proizvodnja, tudi zahvaljujoč rasti povpraševanja iz tujine. Nenadna zaustavitev kitajskega gospodarstva namreč po oceni inštitutov postaja manj verjetna, nov zagon pa naj bi znova pridobilo ameriško gospodarstvo.

Rast industrijske proizvodnje naj bi bila tako v prvem kot drugem letošnjem četrtletju 0,4-odstotna. Ugodni finančni pogoji in krepitev zasedenosti zmogljivosti naj bi v prvih dveh letošnjih trimesečjih okrepili investicije.

Če bi cene nafte ostale okoli 35 dolarjev za 159-litrski sod in bi bil menjalni tečaj med dolarjem in evrom pri okoli 1,08 dolarja za evro, se bo inflacija postopoma krepila in v prvem četrtletju dosegla 0,5, v drugem pa 0,4 odstotka.

Konflikti na Bližnjem vzhodu največje tveganje

Največje tveganje za napovedi predstavlja krepitev konfliktov na Bližnjem vzhodu, ki bi lahko vznemirilo kupce, proizvajalce in vlagatelje po vsem svetu. V tem scenariju bi se lahko dvignile cene nafte. Tveganje predstavlja tudi nadaljevanje strukturne transformacije kitajskega gospodarstva, ki počasi ustavlja gospodarsko rast in povzroča nemire na finančnih trgih.

Pozitivno pa bi lahko vplivala višja rast povpraševanja iz hitro rastočih gospodarstev. V letu 2015 so namreč ta gospodarstva imela precejšnje padce, kar bi se lahko prevedlo v višje stopnje rasti v začetku leta 2016, še navajajo inštituti.