NLB išče predsednika uprave, novi nadzorniki še neocenjeni

Štirje novi nadzorniki čakajo na potrditev ustreznosti, ključno bo pozitivno spričevalo BS in ECB, nared do poletja.

Objavljeno
04. marec 2016 15.38
Miha Jenko, Maja Grgič
Miha Jenko, Maja Grgič

Ljubljana – Kadrovski postopki za imenovanje novega predsednika uprave NLB naj se izpeljejo v najkrajšem času, so sklenili nadzorniki NLB. A tudi štirje novinci med njimi čakajo na oceno primernosti, ki jo mora opraviti banka, dokončno pa Banka Slovenije in ECB.

Nominacijska komisija nadzornega sveta NLB je včeraj le predstavila možne načine postopka za imenovanje predsednika uprave in se zavzela za čimprejšnjo popolnitev uprave, člani komisije pa se še niso dokončno opredelili o ustreznosti štirih novih nadzornikov (Janko Gedrih, Anton Macuh, Anton Ribnikar, Laszlo Urban) ki jih je na februarski skupščini imenoval SDH. Pri dveh, po naših virih Gedrihu in Ribnikarju, so se pojavile nejasnosti, ki bi jih radi razčistili pred dokončno potrditvijo, zato so od strokovnih služb banke zahtevali dodatne podatke.

Janko Gedrih je za Delo povedal, da so odločanje o primernosti novih nadzornikov preložili, ker je bilo nekaj odprtih vprašanj in zaradi obsežnosti gradiva. Na vprašanje, ali bo kot predsednik komisije nominacijske komisije odločal o svoji primernosti, je odvrnil, da se nadzorniki v takem primeru iz odločanja izločijo. Komisija naj bi se o novih nadzornikih izrekla na prihodnji seji NS.

SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, prvega nadzornika NLB Janka Gedriha še vedno ocenjuje kot ustreznega in primernega za opravljanje funkcije, pričakuje pa, da bo javno pojasnil, kako je kot nadzornik Istrabenza ravnal glede imenovanja Mateja Narata v upravo koprske družbe.

Gedrih je za Delo izjavil, da bi, če bi vedel, da bo to naletelo na tak odziv javnosti, verjetno ravnal drugače. Potrdil nam je, da je podprl imenovanje Narata in pojasnil je, da je kot nadzornik Istrabenza skušal delovati v korist družbe, ki je v prisilni poravnavi pod okriljem DUTB, tako da ni konflikta  interesa z NLB. Povedal je še, da je glede Naratove vloge v NLB vedel, da še ni bil pravnomočno obsojen, kar je pogoj za imenovanje, da ima Narat strokovno znanje, funkcijo člana uprave pa bi opravljal  neprofesionalno, brez stroškov, zato je njegovo imenovanje podprl. »Deloval sem v dobro družbe,« je povedal Gedrih.

Odločitev v rokah Frankfurta

SDH je vse štiri nove nadzornike NLB ocenil kot ustrezne in primerne. O Gedrihovi zamenjavi po naših neuradnih informacijah za zdaj ne razmišljajo. Kot je razumeti, bo SDH najprej počakal na odločitev ECB in Banke Slovenije o tem, ali so štirje novi nadzorniki NLB ustrezni in primerni in potem bo, če bo treba, zamenjal več nadzornikov hkrati.

V BS poudarjajo, da je po vzpostavitvi enotnega nadzornega mehanizma tudi licenciranje uprav in ocenjevanje nadzornikov v domeni ECB. Če se ugotovi, da nekdo ni primeren za opravljanje nadzorniške funkcije, se začne postopek za odpoklic. Postopke vodijo skupne ekipe služb za licenciranje v Banki Slovenije in ECB. Dokončno odločitev sprejme ECB, rok za odločitev pa je šest mesecev, v konkretnem primeru NLB je to do začetka avgusta. In merila? Eno so formalni pogoji (izobrazba, delovne izkušnje, nekaznovanost itd.), druga merila so vezana na osebnostno integriteto in vključujejo vrednote in norme kot so poštenje, odgovornost in presojanje dela v preteklosti. To ni prepuščeno osebnim mnenjem, pač pa nadzorniška presoja vključuje tudi elemente in dejstva, ki ni nujno, da so javna, pravijo v BS.

NLB Skupina je sicer lani ustvarila za 91,3 milijonov evrov dobička po davkih, kar je nekaj več kot predlani. Slaba posojila je skrčila za 727 milijonov evrov (27,8 odstotka) pod 1,9 milijarde evrov. Sam delež slabih posojil pa je znižala s 25,1 odstotka v v letu 2014 na 19,3 odstotka konec leta 2015.