Otpimizem in gospodarska rast se bosta nadaljevala tudi leta 2018

Svetovni trg: skladno z makroekonomskimi podatki se gibajo tudi delniški trgi, ki dosegajo rekordne vrednosti.

Objavljeno
02. december 2017 04.00
Posodobljeno
02. december 2017 16.00
Mitja Baša, Triglav Skladi
Mitja Baša, Triglav Skladi

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki združuje 34 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu, je pred nekaj dnevi izdala novo napoved o stanju svetovnega gospodarstva. Generalni sekretar organizacije Angel Gurría je ob predstavitvi povedal, da rast svetovnega gospodarstva pridobiva pospešek, kratkoročna napoved je pozitivna, a poudarja, da so hkrati opazne tudi nekatere šibkosti.

OECD napoveduje, da bo BDP svetovnega gospodarstva prihodnje leto zrasel za 3,7 odstotka, leta 2019 pa 3,6 odstotka. Ocenjujejo, da so stopnje rasti relativno visoke, zato bodo v prihodnje ob vse manjši pomoči centralnih bank nujne strukturne reforme, ki bodo predvsem zasebni sektor spodbudile k večji produktivnosti in zvišanju plač. Dolg gospodinjstev in podjetij je v številnih razvitih ekonomijah na visoki ravni, zato se postavljajo vprašanja o srednjeročni vzdržnosti gospodarske rasti.

Za največje svetovno gospodarstvo ZDA v OECD napovedujejo 2,5-odstotno rast BDP za prihodnje leto, leta 2019 pa naj bi se ta znižala na 1,9 odstotka. Za evrsko območje OECD za prihodnje leto pričakuje 2,1-odstotno rast BDP, leta 2019 pa 1,9-odstotno rast. Največje evrsko gospodarstvo Nemčija naj bi po napovedih v prihodnjem letu zraslo za 2,3 odstotka, leta 2019 pa 1,9 odstotka. Japonsko gospodarstvo bo po ocenah leta 2018 zraslo za 1,2 odstotka, leta 2019 pa 1,0 odstotka.

Skladno z dobrimi svetovnimi makroekonomskimi podatki se gibajo tudi delniški trgi, ki dosegajo rekordne vrednosti. Osrednji ameriški delniški indeks S & P 500 je presegel magično mejo 2600 točk, kar je najvišja vrednost v zgodovini. Od začetka septembra se je za več kot 20 odstotkov podražil sodček nafte vrste brent.

Glavni svetovni igralci na kapitalskih trgih so že začeli objavljati napovedi o gibanju trgov v prihodnjem letu. Investicijska hiša Goldman Sachs Group je povišala napoved vrednosti indeksa S & P 500 leta 2018 s 2500 na 2850 točk, kar argumentirajo z višjimi pričakovanimi dobički podjetij, svetovna gospodarska rast naj bi znašala štiri odstotke BDP. Podobno menijo analitiki Barclays PLC, kjer poudarjajo okrevanje globalne ekonomije, ki je pridobilo nov zagon. Analitiki Goldman Sachs Group napovedujejo, da bo ameriška centralna banka leta 2018 kar štirikrat zvišala obrestno mero, inflacija pa se bo počasi približevala želeni ravni dveh odstotkov. Investicijska hiša JP Morgan Chase & Co. podobno kot drugi napoveduje nadpovprečno rast svetovnega gospodarstva leta 2018, inflacija se bo dvignila, zato bodo centralne banke lahko začele normalizirati svoje bilance.

Leto 2017, ki je po donosnosti zdaj že lahko rečemo zelo uspešno, se izteka. Oči so vse bolj uprte v prihodnje leto, kjer glede na napovedi vodilnih svetovnih investicijskih hiš lahko pričakujemo novo uspešno leto na delniških trgih. To je za vlagatelje odlična novica, saj so delniški trgi zaradi nizkih obrestnih mer vse bolj priljubljen način varčevanja.