OZS: Davčne blagajne za računovodstvo

SDS za popolno, NSi za delno ukinitev davčnih blagajn.

A. S.
tor, 29.03.2016, 14:15

V OZS ponavljajo, da že ves čas opozarjajo, da je ukrep obvezne uporabe davčnih blagajn izrazito parcialni ukrep, ki posega le na področje registriranih dejavnosti in ne rešuje problema davčnih utaj, ki se izvajajo v obliki neizdajanja računov, predvsem pa ne rešuje problema davčnih utaj v dejavnostih, ki niso registrirane ali pri katerih registracija ni potrebna.

Ljubljana − NSi predlaga ukinitev davčnih blagajn za gasilce in manjše davčne zavezance, SDS predlaga ukinitev davčnih blagajn za vse; koalicija davčne blagajne zagovarja, opozicijska ZL se bo vzdržala, ker so davčne blagajne orodje proti sivi ekonomiji. Proti ukinitvi so tudi v OZS, kjer predlagajo njihovo uporabo v davčnem računovodstvu.

Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) sporočajo, da so že med pripravljanjem zakona vseskozi opozarjali, da morajo biti davčne blagajne obvezne za vse, brez izjem. Zato tudi zdaj nasprotujejo takim spremembam zakona in še vedno vztrajajo pri stališču, da morajo biti davčne blagajne obvezne za vse, ki opravljajo promet blaga in storitev ter poslujejo z gotovino.

Tudi neprofitne organizacije namreč lahko v okviru svoje dejavnosti opravljajo prodajo blaga in storitev. Če bodo poslovni subjekti različno obravnavani v primerljivo enakih situacijah, bo to pomenilo neenakost pogojev poslovanja poslovnih subjektov, kar pa je v nasprotju z ustavo, navajajo v OZS.

Zdaj je sistem uveden, ponovna izločitev iz obveznega davčnega potrjevanja pa bi spet povzročila določene stroške in izgubo energije za vzpostavitev starih sistemov, kar bi bilo še bolj neracionalno kot davčno potrjevanje računov pri poslovnih subjektih, so prepričani v OZS.

Prej kot o ukinitvi oziroma določitvi izjem bi bilo treba razmišljati o njegovi nadgradnji, tako da bi lahko mali poslovni subjekti vnašali v sistem mini blagajne tudi prejete račune in na ta način v okviru tega spletnega portala vodili preprosto knjigovodstvo vsaj za davčne potrebe. Tako bi se mali podjetniki izognili visokim stroškom za računovodstvo, dacarji (finančna uprava) pa bi imeli ažurne informacije o njihovem poslovanju.

Napovedanih učinkov davčnih blagajn v OZS ne pričakujejo, zato predlagajo uporabo sistema vsaj za davčno računovodstvo.

Prijavi sovražni govor