Pahor o viceguvernerjih z vodjami poslancev

Začetek političnih posvetovanj, predsednik države mora predlog dveh kandidatov poslati v DZ do petka.
Objavljeno
11. januar 2016 18.34
Miha Jenko, Ba. Pa., STA
Miha Jenko, Ba. Pa., STA

Ljubljana – V petek se izteče rok, do katerega mora predsednik republike Borut Pahor poslati v DZ predlog dveh kandidatur za viceguvernerja Banke Slovenije, še prej pa se bo danes in jutri posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Veliko poklicanih, malo izvoljenih, je rek, ki lahko velja tudi za tokratno kadrovsko popolnjevanje na vrhu slovenske centralne banke. Za dve prosti delovni mesti viceguvernerjev se je prijavilo kar 16 kandidatov, med njimi tudi oba viceguvernerja (Darko Bohnec in Stanislava Zadravec Caprirolo), ki jima kmalu poteče mandat, med prijavljenimi pa so še Boris Bajt, Andrej Bertoncelj, Marko Bošnjak, Vlasta Brečko, Milan Martin Cvikl, Primož Dolenc, Goran Katušin, Anton Kožar, Ksenija Maver, Miha Mihič, Primož Pinoza, Vida Šeme Hočevar, Jožica Vavpotič Srakar in Alenka Vrhovnik Težak. Pahor lahko tudi sam predlaga kakega svojega, neprijavljenega kandidata, kar pa je manj verjetno.

Prijavljeni kandidati morajo zdaj skozi dve gosti siti: najprej se morajo zdeti primerni predsedniku, enako ključna pa je nato njihova izvoljivost v parlamentu, kjer morajo prepričati najmanj 46 poslancev. Ta letvica je bila lani previsoka za viceguvernerja Janeza Fabijana, ki mu je za ponovno imenovanje zmanjkal vsega en glas.

Politična podpora je torej ključna, med kandidati, kjer sicer ni političnih imen, tako po svojem (nekdanjem) političnem angažmaju izstopa predvsem Milan M. Cvikl, nekdanji poslanec SD in generalni sekretar v času vlade Boruta Pahorja.

SDS čaka ožji izbor, DeSUS izbral štiri

V DeSUS so opravili pogovor z enajstimi prijavljenimi kandidati za viceguvernerja Banke Slovenije, predsedniku republike pa kot najprimernejše predlagajo štiri. Če ne bodo med predlaganimi, so se pripravljeni o kandidatih še usklajevati, vendar ne o tistih, ki so funkcijo viceguvernerja že opravljali.

V poslanski skupini ZL med 16 prijavljenimi kandidati za viceguvernerski mesti Banke Slovenije niso našli nobenega, ki bi bil dovolj makroekonomsko izobražen in obenem tehnično kompetenten, da bi znal v centralni banki in v evrosistemu voditi politike, ki so ZL blizu. Zato bodo pri odločanju v DZ vzdržani.

Poslanska skupina SDS v postopku za izbiro dveh novih viceguvernerjev Banke Slovenije čaka na ožji izbor izmed 13 kandidatov. Od skupaj 16 prijavljenih ne podpira kandidatur Milana Cvikla in dosedanjih viceguvernerjev Darka Bohneca in Stanislave Zadravec Caprirolo.

NSi je oblikovala ožji izbor štirih kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije. »Dva sta nas navdušila, dva sta se nam zdela v redu,« je povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. O konkretnih imenih ni želel govoriti, so pa v NSi »za nove kadre in nove sile na teh položajih«.