Pahor za viceguvernerja BS predlaga Bošnjaka in Dolenca

O njuni kandidaturi mora v roku 30 dni odločati državni zbor, potrebujeta 46 poslanskih glasov.
Objavljeno
15. januar 2016 17.13
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana - Med 16 prijavljenimi kandidati za dve prosti delovni mesti viceguvernerja Banke Slovenije je predsednik države Borut Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami izbral dva ekonomista z bančnimi izkušnjami, Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca.

Kandidata sta za zdaj preskočila le prvo letvico do imenovanja, druga, višja, pa ju čaka v državnem zboru, kjer potrebujeta večino, torej 46 poslanskih glasov. Poslanci bodo o njunem imenovanju na vrh slovenske denarne oblasti odločali v mesecu dni in šele takrat se bo videlo, ali je njuna kandidatura res trdno politično usklajena: spomnimo se namreč, kako je lani »usklajenemu« Janezu Fabijanu za ponovno izvolitev na mesto viceguvernerja zmanjkal en sam glas. Pahor je v utemeljitvi predloga pri obeh poudaril praktične in strokovne izkušnje ter izrazil »utemeljeno pričakovanje, da bosta strokovno in vestno opravljala funkciji«.

Malo znana kandidata

In kdo sta v javnosti ne prav znana kandidata, ki se potegujeta za ugledno službo v centralni banki? Marko Bošnjak, letnik 1974, ki ga je Pahorju predlagal nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar, je magister ekonomskih znanosti, do zdaj pa je deloval na visokih položajih v več bankah v tuji lasti. Od leta 2012 do leta 2015 je bil član uprave v Hypo Alpe-Adria-Bank, pred tem je bil v letih 2006-2012 član uprave Banke Sparkasse, še prej pa je bil zaposlen v Volksbank-Ljudski banki in Simobilu. Ukvarja se tudi z revizijo in je državni notranji revizor.

Primož Dolenc, letnik 1976, ki se je na razpis prijavil sam, je doktor ekonomskih znanosti, za sabo pa ima tudi pestro finančno kariero. Od leta 2013 je zaposlen na Deželni banki Slovenije, v letih od 2002 do 2013 je bil raziskovalec in svetovalec za področje financ na Univerzi na Primorskem, kjer je bil izvoljen tudi v naziv rednega profesorja. Leta 2006, po kratki epizodi prvega finančnika v Intereuropi, kjer ga je razrešil takratni predsednik uprave Andrej Lovšin, je odšel v Abanko, kjer je bil dve leti zaposlen kot direktor zakladništva, še pred tem pa je šest let služboval v zakladništvu ministrstva za finance.

Dolenc se je sicer prijavil že na lanski prvi razpis za viceguvernerja in po nekaterih informacijah tedaj tudi dobil podporo vladajoče SMC, ki pa je dala prednost pozneje izvoljeni viceguvernerki Ireni Vodopivec Jean.

Ugledna služba, ugledna plača

Banka Slovenije je del evrosistema in po prevzemu evra 2007 ne vodi več svoje denarne politike, je torej nekakšna podružnica ECB s sedežem v Frankfurtu. Od julija jo leta 2013 vodi guverner Boštjan Jazbec in ima petčlanski svet (guverner in štirje viceguvernerji s šestletnim mandatom). V prihodnjih mesecih se izteče mandat viceguvernerjema Darku Bohnecu in Stanislavi Zadravec Caprirolo - Jazbec je sicer oba predlagal Pahorju za ponovno kandidaturo, a predsednik države se je po posvetih z vodji poslanskih skupin odločil drugače.

Delovno mesto viceguvernerja Banke Slovenije je med najbolje plačanimi v državnih institucijah, saj bruto plača dosega približno deset tisoč evrov, kar je več kot, na primer, prejmejo predsedniki države, vlade ali parlamenta.