Pet bank z mandatom za izdajo slovenskih obveznic

V bližnji prihodnosti bo Slovenija izdala obveznice z zapadlostjo 16 let.
Objavljeno
25. februar 2016 14.39
M. Bi., STA
M. Bi., STA
Republika Slovenija je bankam Barclays, Citi, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs International Bank in J. P. Morgan podelila mandat za organizacijo izdaje nove referenčne serije evrskih obveznic z zapadlostjo 16 let. Soorganizatorici izdaje bosta Abanka in ING Bank.

Kot so pri tem še pojasnili na finančnem ministrstvu, bodo obveznice izdane v bližnji prihodnosti, odvisno od razmer na finančnih trgih.

Po poročanju finančnih medijev naj bi obveznice zapadle 3. marca 2032, po trenutnih pričakovanjih bo obrestna mera 140 bazičnih točk nad referenčno obrestno mero.

Letošnje leto je s stališča servisiranja državnega dolga najbolj naporno v obdobju do leta 2020. V plačilo zapade za 4,6 milijarde evrov dolga, od tega za nekaj manj kot 3,6 milijarde evrov glavnic in za nekaj več kot milijardo evrov obresti. Sredi februarja je sicer država že poravnala nekaj manj kot četrtino letošnjih obveznosti.

V vladnem programu financiranja državnega proračuna za letos je največji dovoljeni obseg zadolžitve določen v višini nekaj več kot 6,8 milijarde evrov, zgolj za potrebe financiranja izvrševanja proračuna za prihodnje leto pa se bo morala država zadolžiti za nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov.