»Pet modrecev« Nemčiji znižalo gospodarsko napoved

Za letos državi napovedujejo 1,5-odstotno rast BDP, kar je 0,1-odstotne točke manj kot novembra lani.

Ba. Pa., STA
sre, 23.03.2016, 15:04

Frankfurt − Nemški svet gospodarskih strokovnjakov, tako imenovanih »pet modrecev«, za letošnje leto državi napoveduje 1,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Napoved je s tem le 0,1 odstotne točke nižja kot novembra lani. V letu 2017 bo rast največjega gospodarstva v območju z evrom po njihovih napovedih 1,6-odstotna.

»Upoštevajoč nekoliko šibkejše zunanje gospodarsko okolje je bila naša predhodna napoved za 2016 popravljena nekoliko navzdol,« so sporočili ekonomisti, med katerimi je tudi ena ekonomistka. Kljub temu se po njihovem zmeren pozitiven trend nadaljuje in podpirajo ga predvsem domači potrošniki.

Trg dela ostaja močan, fiskalna politika je ekspanzivna, monetarna politika pa »izredno prilagodljiva«, pravijo strokovnjaki.

Turbulence na mednarodnih finančnih trgih ob začetku letošnjega leta po njihovem ne kažejo na globalno gospodarsko krčenje. Razlog za padce na borzah vidijo v zaskrbljenosti vlagateljev glede dobičkonosnosti bank.

Sicer pa pritok migrantov ostaja »ogromen izziv« za nemško gospodarsko politiko, so poudarili. Trenutno ozka grla v postopku obdelave prošenj za azil povzročajo zamude pri vključevanju prišlekov na trg dela. Čeprav je zadnjih ogromno, tako za zdaj še ne vplivajo na stopnjo brezposelnosti.

Panel ocenjuje, da bo do konca leta 2017 v nemški trg dela vključenih okoli 360.000 beguncev s potrjenim statusom azilanta, vendar velik delež teh ne bo našel službe. Kljub izzivom pa pričakujejo, da bo nemška vlada v letošnjem in prihodnjem letu sposobna pokriti dodatne stroške begunske krize »brez novega zadolževanja ali dviganja davkov«.

Prijavi sovražni govor