Podjetniški sklad razpisal prve mikrokredite

Za mikro in majhna podjetja skupaj na voljo pet milijonov evrov, potegujejo pa se lahko za 25.000 evrov.
Objavljeno
29. januar 2016 14.40
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana - Slovenski podjetniški sklad je danes objavil prvi letošnji javni razpis za mikrokredite v višini pet milijonov evrov. Namenjeni so mikro in malim podjetjem, ki bodo na ta način lahko dostopala do zelo ugodnih finančnih sredstev za nemoteno poslovanje in krepitev podjetniške aktivnosti. Ukrep pa je podprt tudi s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na razpis se lahko prijavijo mikro in mala podjetja, ki lahko kandidirajo za 25.000 evrov finančnih sredstev. Obrestna mera kredita je fiksna in znaša 2,5 odstotka, ročnost kredita je do 60 mesecev (moratorij do 6 mesecev), stroški kredita pa se ne zaračunajo.

Sklad bo v naslednjih tednih objavil še vse ostale načrtovane razpise za mikro, mala in srednje velika podjetja, kar skupno poemni skoraj 132 milijonov evrov finančnih spodbud. Večina bo namenjenih garancijam za zavarovanje bančnih kreditov z znižanimi stroški (npr. obrestna mera), nekaj finančnih sredstev pa bo namenjenim posebnim ciljnim skupinam podjetij, predvsem v zgodnih fazah razvoja.