Povečanje dobička bank iz sproščanja oslabitev, ne večjega posla

ECB: Evropske banke morajo nadaljevati čiščenje bilanc.

sre, 14.02.2018, 16:59

Ljubljana – Čeprav je dobiček po obdavčitvi slovenskih bank lani dosegel 422,6 milijona evrov, kar je dobro četrtino več kot leto prej, banke nimajo razloga za veselje. Povišanje dobička je posledica sproščanja oslabitev, in ne višjih prihodkov iz posla. Banke pa morajo nadaljevati čiščenje slabega portfelja.

Slovenski bančni sistem je lani zrasel; bilančna vsota je konec preteklega leta znašala 37,9 milijarde evrov, kar je 2,4 odstotka več kot leto prej, kažejo včeraj objavljeni podatki Banke Slovenije.

Banke so lani ustvarile 441 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo oziroma 21 odstotkov več kot predlani. Razlog za višji dobiček so predvsem sprostitve oslabitev in rezervacij. Teh je bilo lani za 40 milijonov evrov, medtem ko so leta 2016 dodatno oblikovale za 96 milijonov evrov oslabitev in rezervacij. Po drugi strani pa se je bruto dohodek bank lani glede na leto prej zmanjšal za 4,7 odstotka, k čemur so prispevali tako nižji neto obrestni kot neobrestni prihodki. To je skrb zbujajoče za to leto, saj se manevrski prostor doseganja dobička iz sprostitev rezervacij manjša, banke pa še naprej poslujejo v okolju nizkih obrestnih mer.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor