Pravosodno ministrstvo zavrača pojasnilo državnega pravobranilstva

Primer Tovarne sladkorja Ormož: Ministrstvo se s pojasnilom državnega pravobranilstva(DPRS), da za uvedbo disciplinskega postopka zoper državnega pravobranilca Lucijana Bembiča ni ustrezne pravne podlage, ne strinja.

tor, 29.03.2016, 18:45

Draga zamuda

9

milijonov evrov kazni

mora plačati Slovenija, ker je za 2 (dva) dni zamudila rok za vložitev tožbe pred luksemburškim Sodiščem EU zaradi napak pri zapiranju Tovarne sladkorja Ormož.

Ljubaljana - Na ministrstvu za pravosodje so sprejeli pojasnilo disciplinske tožilke (DPRS), ki meni, da za uvedbo disciplinskega postopka zoper državnega pravobranilca Lucijana Bembiča ni ustrezne pravne podlage. Pravosodno ministrstvo: »Takšno razlago zavračamo.« Ob tem pravosodno ministrstvo, kakor so včeraj popodlne sporočili, navaja, da »za uvedbo disciplinskega postopka obstaja izrecna pravna podlaga v Zakonu o pravobranilstvu (63. člen), kar potrjuje tudi dosedanja praksa. Leta 2007 je bil na zahtevo takratnega pravosodnega ministra uveden disciplinski postopek, zanimivo pa je, da je bil generalni državni tožilec takrat prav Lucijan Bembič. »
Ministrstvo pojasnjuje, da bi potemtakem stališče, da za disciplinski postopek na DPRS ni pravnega temelja, pomenilo, da ni mogoče ugotavljati, kaj šele uveljavljati kakršnekoli delovnopravne odgovornosti za državne pravobranilce. Ministrstvo za pravosodje: »To je povsem nesprejemljivo s sistemskega vidika, še posebej za organ, ki ima takšne pristojnosti, kot je to državno pravobranilstvo.«
Zato bodo na ministrstvu ocenili pravne možnosti, da vendarle pride do ugotavljanja odgovornosti v tem primeru, glede na to, kakšne finančne posledice ima za Slovenijo opustitev dolžnega ravnanja državnega pravobranilca, so še zapisali v sporočilu za javnost.
Ob tem spomnimo, da sta letos februarja dva ministra, pravosodni minister Goran Klemenčič in kmetijski minister Dejan Židan, napovedala, da bi lahko državnega pravobranilca Lucijana Bembiča in štiri uradnike agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja doletela tudi izguba službe, saj so se zaradi Tovarne sladkorja Ormož znašli v disciplinskih postopkih. Znano je, da mora naša država plačati 9 milijonov evrov kazni, ker je za dva dni zamudila rok za vložitev tožbe pred luksemburškim Sodiščem EU zaradi napak pri zapiranju ormoške tovarne sladkorja. Tretjino te kazni je Slovenija plačala že lani decembra. Že februarja je minister Klemenčič poudaril, da bi »državni pravobranilec moral vedeti, kakšni so ustrezni procesni roki, da bi tožbo vložil pravočasno, ne glede na komunikacijske šume z agencijo,« in je disciplinskemu tožilcu državnega pravobranilstva poslal zahtevo za uvedbo postopka proti Bembiču. Postopek je potekal znotraj pravobranilstva.
Takrat (februarja) je tudi kmetijski minister Dejan Židan za Delo povedal, da je iz poročila izrednega nadzora na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP), ki je pripravila tožbo v zadevi Tovarne sladkorja Ormož, jasno, da jo je pravočasno predala pravobranilstvu.

Prijavi sovražni govor