Presežek nafte je več kot očiten

Vrzel med proizvodnjo in porabo se počasi zmanjšuje, na to stavijo tudi hedge skladi.

ned, 06.03.2016, 15:00

Vrsta tankerjev pred pristaniščem v Rotterdamu, ki čakajo na iztovarjenje nafte, je najdaljša v zadnjih sedmih letih. Približno 50 tankerjev stoji v vrsti, kar je dvakrat več kot ponavadi, medtem ko je skladišče v tem mestu že skoraj popolnoma zasedeno. Rezervoarji za nafto trenutno držijo 51,3 milijona sodov, kar pomeni 96-odstotno zasedenost in tudi največ, odkar zbirajo podatke. Slika je popolnoma enaka tudi na drugi strani Atlantika, v največjem skladišču za nafto v ZDA, Cushing v Oklahomi, ki po zadnjih podatkih vsebuje 66,3 milijona sodov, od operativno razpoložljivih 73 milijonov sodov. Celotne ameriške zaloge so se v preteklem tednu povečale za rekordnih 10,4 milijona sodov, na 518 milijonov sodov. Številka je za 73 milijonov sodov višja kot leto prej in kar 165 milijonov sodov nad pet letnim povprečjem.

Ameriška proizvodnja nafte se sicer zmanjšuje že četrti mesec zapored in je v preteklem tednu znašala le še dobrih devet milijonov sodov na dan, kar je 600.000 sodov manj od rekordov lani poleti. Po podatkih družbe Baker Hughes, ki že od leta 1944 objavlja podatke o vrtinah, se hitro zmanjšuje tudi število novih raziskovalnih naftnih vrtin, njihovo število se je zmanjšalo na 500, kar je 760 manj kot v istem obdobju lani. Vrzel med produkcijo in porabo se tako počasi zmanjšuje, a ob sedanjih zalogah in dejanski porabi, bi še vedno potrebovali 32 dni, da bi popolnoma izpraznili ameriške rezervoarje. Počasi se zmanjšuje tudi produkcija članic v Opecu. Februarja je znašala 32,27 milijona sodov, vendar je to večinoma posledica izrednih dogodkov, medtem ko največja izmed članic, Saudska Arabija, svojo produkcijo ohranja na 10,2 milijona sodov na dan. Isto načelo upošteva tudi Rusija, kot največja proizvajalka zunaj združenja, ki je za prihodnje mesece zajezila črpanje pri 10,88 milijona sodov, kolikor je je bilo načrpano tudi januarja.

Presežek nafte bo s tem trendom zamrznitve črpanja počasi kopnel in posledično se bo zviševala tudi cena, kar špekulirajo tudi največji hedge skladi na svetu. Ti so v preteklem tednu še povečali svoje dolge pozicije na terminskem trgu, in sicer za 35.416 pogodb, na skupaj 320.289, kar je največ od leta 2011, ko je borza ICE začela zbirati podatke.

Prijavi sovražni govor