Prevzemni denar se je »prelil« v Petrol

Širša liberalizacija naftnih derivatov bi najbrž pomenila višje marže.
Objavljeno
29. januar 2016 18.00
bsa*borza
Rok Lavrič, Ilirika BPH
Rok Lavrič, Ilirika BPH
Zadnji teden je minil na Ljubljanski borzi brez večjih sprememb. Indeks najpomembnejših slovenskih podjetij SBI TOP je v prvih štirih dneh tedna pridobil 1,57 odstotkov in četrtek končal pri 683,78 točke, večina pomembnejših delnic pa je končala v zelenem območju.

K pozitivni spremembi tečajev delnic je vplivalo izplačilo kupnine iz prevzemne ponudbe nizozemskega Heinekena za delnice Pivovarne Laško. Ena takšnih priložnosti je bila delnica Petrola, ki se je v preteklem tednu približala ravni 260 evrov za delnico. Razen stabilnega poslovanja in relativno dobre pričakovane dividende je delnica postala zanimiva tudi zaradi pričakovanja liberalizacije trga naftnih derivatov.

Vendar naj bi se za zdaj sprostili le ceni dveh, manj prodajanih vrst goriva, 98-oktanskega bencina in kurilnega olja, medtem ko bosta ceni bolj prodajanih goriv ostali regulirani. Glede na predlog se uredba spet sprejema zgolj za kratke štiri mesece, to pa daje upanje, da se bo po izteku tega obdobja sprostilo določanje cen tudi za ostala goriva, s čimer bi se manevrski prostor Petrolu zelo povečal. Za predstavo, za oba najbolj prodajana bencina marža znaša slabih devet centov na liter, v nekaterih okoliških državah pa dosega tudi po 15 centov.

Razen Petrola se je veliko trgovalo tudi z delnico novomeške Krke, ki je še vedno okoli ravni 61 evrov. S stabilno dividendno politiko in rastjo podjetja delnica ostaja v očeh analitikov še vedno zanimiva naložbena priložnost, vendar pa veliko skrb žal še vedno povzroča ruski rubelj, ki je pomembna valuta v poslovanju farmacevta in je januarja dosegla nove vrhove. Krka se pred tem valutnim tveganjem sicer varuje, vendar pa je v tem kontekstu vpliv na izkaz uspeha vendarle težko oceniti.