Kakšno Slovenijo si želimo leta 2050

Pridi tudi ti − so srečanja v okviru projekta Strategija razvoja Slovenije 2050, danes v Postojni, sledijo še v Velenju, Otočcu in na Bledu.

čet, 24.03.2016, 14:53; spremenjen: 21:03

Srečanja za Vizijo Slovenije 2050

* Postojna (Jamski dvorec), četrtek, 24. marec 2016, 16:00 - 20.00

*Velenje (Mladinski center), sreda, 30. marec 2016, 16:00 - 20.00

*Otočec (Kongresni center), ponedeljek, 4. april 2016, 16:00 - 20.00

* Bled (Hotel Golf), sreda, 6. april 2016, 16:00 - 20.00

 

 

Ljubljana − Danes popoldne se je v Postojni v okviru projekta Strategija razvoja Slovenije nadaljevala turneja dogodkov po Sloveniji, kjer se udeleženci pogovarjajo o tem, kakšno prihodnost si želimo in kaj moramo narediti, da jo bomo skupaj tudi ustvarili.

Turneja se je začela ta teden v Radencih, kjer je skoraj 70 udeležencev prve tovrstne interaktivne delavnice na ustvarjalen način delilo ideje, izkušnje in mnenja o prihodnosti Slovenije ter razmišljalo o izbiri poti, kako priti do tja. Polna dvorana ljudi v Radencih je kot prva v procesu preverjanja elementov vizije potrdila, da so smernice, zlasti ko govorimo o kakovosti življenja, zaupanju ter pomenu znanja in veščin, tista prava osnova za nadaljnji dialog s širšo javnostjo, kakor so srečanje in dogajanje v Radencih povzeli na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (Svrk).

Za razvojni model, ki bo trajnosten

Svrk: »Veliko udeležencev je bilo mnenja, da mora Slovenija (p)ostati zelena. Da mora svojim prebivalcem zagotavljati prehransko in energetsko neodvisnost, saj h kakovosti življenja spada tudi skrb za zdravje in splošno zadovoljstvo vseh državljanov. V tem okviru igra pomembno vlogo razvoj slovenskega podeželja, s poudarkom na spodbujanju vsega lokalnega z odgovornim izkoriščanjem naravnih virov. Zbrani so bili enotnega mnenja, da Slovenija potrebuje nov razvojni model, ki naj bo naravnan trajnostno. V ospredju moramo biti ljudje, kot pomemben potencial sedanjosti in prihodnosti, je bil zaključek v Radencih.«

Na Svrku so povzeli tudi mnenje krajinske arhitektke Darje Matjašec, ki je že sodelovala na novembrski delavnici pri pripravi prvega osnutka vizije in je med drugim menila, da »kot aktivni državljani, nezadovoljni s stanjem v državi, lahko to stanje sami spremenimo na bolje, kar pa predstavlja pomemben motiv za sodelovanje v tem projektu«.
Z aktivnim skupinskim delom so udeleženci v Radencih potrdili, da so teme, zlasti ko govorimo o kakovosti življenja, zaupanju ter pomenu znanja in veščin, tista prava osnova za nadaljnji dialog v Postojni, na Otočcu, v Velenju in na Bledu.

Dogodka se je  v Postojni udeležila tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj in član Skupine za prihodnost (ki tudi soustavrja to vizijo) Matej Grošelj.

Vsak naj aktivno soustvarja prihodnost Slovenije

Na današnjem posotjnskem srečanju  je ministrica Alenka Smerkolj med drugim dejala: " Trenutno stanje v Sloveniji in v Evropi nasploh ni najbolj rožnato: nekateri izzivi so zelo jasni, drugi alarmantni, tretji pa nas tudi šokirajo in v nas vzbujajo strah pred negotovo prihodnostjo. Soočeni s posledicami finančne in gospodarske krize, podnebnimi spremembami, migranti na dvoriščnih vratih, brez odgovorov na staranje prebivalstva, brez učinkovitih rešitev na težave mladih, to je le nekaj situacij oz. področij, ki vsak dan polnijo časopisne stolpce in naše glave. Eden ključnih problemov, s katerim se soočamo že danes je, da se mladi zelo pozno zaposlijo, starejši pa hitro upokojijo in dejstvo je, da smo na tem področju na repu držav EU. In tudi tu se odpira veliko vprašanj, na katere bo potrebno odgovoriti. In sprejemati kompromise. Ali veste, da bo leta 2030 četrtina Slovencev starejša od 65 let? Kako bomo poskrbeli zanje? Ko tole govorim, verjetno marsikdo izmed vas razmišlja, kaj bo država naredila, da spremeni te trende? In moj odgovor? Verjamem, da smo dovolj sposobni, dovolj motivirani in dovolj trmasti, da bomo znali najti prave poti in prave odgovore. Moramo jih. Druge poti ni."

Minsitrica je poudarila, da so tudi srečanja, kakor današnje v Postojni in tisto v ponedeljek v Radencih in še vsa ostala napovedana (Velenje, Otočec, Bled) priložnost, da lahko prav vsak aktivno so-ustvarja prihodnost Slovenije. Smerkoljeva: "Ker tisto, kar boste vi zapisali v svojo vizijo, bo država in z njo tudi ta vlada morala uresničiti s konkretnimi in merljivimi ukrepi." Predvsem pa je ministrica poudarila, da nastajajoča vizija Slovenije ne sme biti politični projekt.

Prijavi sovražni govor