Saudska Arabija vse bolj vpeta v azijske trge

Surovine: Padec cen nafte države pognal v odpiranje novih rafinerij
Objavljeno
31. december 2015 14.52
Tilen Šarlah, Geoplin Ljubljana
Tilen Šarlah, Geoplin Ljubljana

Članice združenja Opec, ki so vse močno vpete v naftni in plinski posel, imajo zaradi nizkih cen obeh energentov vse več težav. Za zdaj je izostanek prihodkov še obvladljiv, a kljub temu nekatere zalivske države že pripravljajo teren za varovanje svojih tržnih deležev.

Lani je Saudska Arabija zaradi padca cene nafte ustvarila rekorden, 98 milijard dolarjev težak primanjkljaj. Pri prihodkih 162 milijard dolarjev, kar je precej pod pričakovanji, so porabili kar 260 milijard dolarjev. Trenda zapravljanja denarja seveda ne morejo tako hitro obrniti, zato pospešeno iščejo rešitve za povečanje prihodkov.

Državna naftna družba Aramco zato odkupuje rafinerije v Aziji, s čimer bi integrirala naftni posel in si zagotovila odkup načrpane nafte tudi v prihodnje. Do leta 2025 bi radi povečali zmogljivosti predelave nafte v rafinerijah na 10 milijonov sodov, kar je trenutna njihova kvota črpanja, s tem pa bi prehiteli tudi ExxonMobil, ki ima največ zmogljivosti za predelavo.

Aramco proda kar 70 odstotkov svoje načrpane nafte na azijskih trgih, zato je toliko bolj pomembno, da zaklene te kupce in konsolidira trg. Strategijo so sicer začeli izvajati že leta 2004, ko so odkupili rafinerijo na Japonskem, sledili pa so prevzemi na Kitajskem in v Južni Koreji.

Podobno strategijo so izvedli že pred tremi desetletji v ZDA, s čimer so si zagotovili konstanten odkup nafte in večinski delež pri uvozu nafte. Potezam Saudske Arabije sledijo tudi ostale naftne sile. Kuvajt odpira rafinerijo v Vietnamu, ki bo predelala kar 90 odstotkov njihove nafte, Oman pa že ima rafinerijo v Indiji in kupuje novo na Kitajskem, kjer prav tako iščeta svoje tarče Iran in Katar.

Glede na manjšo rast porabe v najrazvitejših državah sveta so vse sile zdaj uprte v Azijo, kjer pa že nastaja gneča na trgu, sploh ob dejstvu, da ima tam svoje načrte tudi Rusija.

Vsemogočni naftni kartel Opec je novembra načrpal 31,7 milijona sodov nafte na dan, kar je največ v zadnjih treh letih, in to kljub dejstvu, da je na trgu presežna ponudba. Trenja znotraj kartela so sicer vedno večja in nobena od članic noče znižati svojega črpanja, kar se kaže tudi v dejstvu, da skupaj načrpajo 1,7 milijona sodov na dan prek uradne kvote.