Sedanja viceguvernerja brez poslanske podpore

Borut Pahor se je z vodji poslanskih skupin posvetoval o kandidatih za člana sveta Banke Slovenije.

tor, 12.01.2016, 17:00; spremenjen: 17:31

Ljubljana – Po včerajšnjih posvetovanjih poslanskih skupin pri predsedniku Borutu Pahorju se zdi, da sedanja viceguvernerja nimata možnosti, da bi ponovila mandat. Koalicija o kandidatih za viceguvernerja ni usklajena, je povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Tako v DeSUS kot v NSi so izmed 16 prijavljenih kandidatov oblikovali ožji izbor štirih, ki se jim zdi sprejemljivi za člana sveta Banke Slovenije. Med njimi ni sedanjih viceguvernerjev Darka Bohneca in Stanislave Zadravec Caprirolo, ki prav tako kandidirata. Teh ne podpirajo niti v SDS, kot tudi ne Milana Cvikla. ZL ne podpira nobenega od prijavljenih kandidatov.

V DeSUS so se pripravljeni o kandidatih še usklajevati, vendar ne o tistih, ki so funkcijo viceguvernerja že opravljali. Jurša o konkretnih imenih ni želel govoriti, prav tako kot tudi ne vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. NSi sta dva kandidata navdušila, dva sta se jim zdela zelo v redu.

Pahor se bo danes posvetoval še z vodji poslanskih skupin SMC, SD ter predstavnikoma manjšin. Svojo odločitev mora sprejeti do petka, za imenovanje v svet centralne banke pa morajo kandidati dobiti še parlamentarno večino.

Za mesti viceguvernerja centralne banke se potegujejo še Boris Bajt, Andrej Bertoncelj, Marko Bošnjak, Vlasta Brečko, Primož Dolenc, Goran Katušin, Anton Kožar, Ksenija Maver, Miha Mihič, Primož Pinoza, Vida Šeme Hočevar, Jožica Vavpotič Srakar in Alenka Vrhovnik Težak.

Prijavi sovražni govor