Slabše razpoloženje v svetovnem gospodarstvu

Kazalnik razpoloženja se je na četrtletni ravni znižal z 89,6 na 87,8 točke in se še oddaljil od dolgoletnega povprečja.

Ba. Pa., STA
čet, 11.02.2016, 11:33

München − Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je v tem četrtletju še poslabšalo, ugotavlja inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Ocene trenutnega položaja so sicer nekoliko boljše, so pa pričakovanja manj optimistična.

Kazalnik razpoloženja se je na četrtletni ravni znižal z 89,6 na 87,8 točke in se tako še oddaljil od dolgoletnega povprečja, ki je pri 96,1 točke.

Ifo ugotavlja, da strm padec cen nafte očitno nima nobenih v splošnem pozitivnih gospodarskih učinkov ter da svetovni gospodarski rasti še naprej manjka zagon.

Gospodarsko razpoloženje se je poslabšalo v vseh regijah, razen v Oceaniji, Aziji in Latinski Ameriki, povsod, razen v Evropi, je tudi pod dolgoletnim povprečjem.

V državah Skupnosti neodvisnih držav, na Bližnjem vzhodu in Evropi je klima slabša zaradi manj optimističnih pričakovanj za prihodnje obdobje. V Severni Ameriki in Afriki pa, nasprotno, zaradi slabših ocen trenutnega stanja.

Ifo pričakuje, da se bodo v prihodnjih šestih mesecih kratkoročne obrestne mere zvišale v le nekaj državah, naj bi se pa dolgoročne obrestne mere nekoliko zvišale v večini držav.

Ameriški dolar je po ocenah gospodarstvenikov še nekoliko precenjen, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih šestih mesecih okrepil.

Prijavi sovražni govor