Slovenija bo odkupovala nazaj (drage) dolarske obveznice

To je na konferenci Euromoneyja napovedal direktor direktorata za zakladništvo Marjan Divjak.

tor, 19.01.2016, 13:43

Dunaj − Slovenija bo začela odkupovati nazaj dolarske obveznice, ki jih je izdala leta 2012 in kasneje, je na okrogli mizi Euromoneyja o financiranju držav Srednje in Vzhodne Evrope napovedal Marjan Divjak z ministrstva za finance.

Financiranje na evrskem trgu je za države vse cenejše v primerjavi z globalnim dolarskim trgom in za Slovenijo so pomembne finančne koristi v primeru odkupa dolarskih obveznic, vendar pa morajo biti odkupi tudi računovodsko dobro upravljani.

Slovenija bi zadolževanje v dolarjih rada zamenjala za dolgoročne obveznice, denominirane v evrih, pri čemer je zdaj najboljša ročnost 12 do 15 let, je povedal Divjak, sicer direktor direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance.

Spomnimo, Slovenija je imela pred sanacijo bank v letih 2012 in 2013 tako rekoč zaprte kanale do financiranja v evrih, zato se je zadolžila v dolarjih po relativno visokih obrestnih merah.

Na vprašanje moderatorke, kako finančni trgi presojajo dejstva, da je minister za finance Dušan Mramor najprej prejel nagrado revije The Banker za evropskega finančnega ministra leta, nato pa je ponudil odstop, je Divjak pojasnil, da gre Slovenija skozi zelo boleč proces reform, za katerega je pomembno, da se nadaljuje, za nagrado Mramorju pa da so zaslužni vsi finančni ministri v zadnjih treh letih, katerih ukrepe je Mramor pragmatično nadaljeval.

Prijavi sovražni govor