Slovenija na 90. mestu lestvice ekonomske svobode

Ocena korupcije se je izboljšala, boljše tudi na monetarnem področju, pri davkih in podjetništvu, poslabšalo pa se je stanje na trgu dela.

C. P., M. F. K., STA
pon, 01.02.2016, 13:51; spremenjen: 17:56

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode 2016 nazadovala za dve mesti. Znotraj evropske konkurence zasedamo šele 37. mesto. Korelacije med ekonomsko svobodo in gospodarsko uspešnostjo oziroma blagostanjem prebivalstva je visoka.

Kot navaja analitska skupina SKEP GZS, slovenska javna poraba znaša skoraj polovico BDP, kar je v povprečju EU-28, vendar nad povprečjem držav s primerljivo razvitostjo. Po velikosti javne uprave v BDP smo na 8. mestu, po hitrosti njenega povečevanja pa na 4, kar znaša 5 odstotnih točk več kot leta 2008. Poglavitni črni lisi sta upravljanje javnih financ, kar je povezano z visokim javno-finančnim primanjkljajem in dolgom, ter nefleksibilen trg delovne sile. Javni dolg se je povečal s petine BDP v letu 2007 na 80 odstotkov BDP, za obresti plačujemo več kot milijardo evrov letno.

Našo ekonomsko svobodo lahko povečamo predvsem z znižanjem javne porabe in umikom države s področij, kjer zasebni sektor ustvarja boljšo alokacijo kapitala. Delna privatizacija državnih družb je eden izmed ključnih vzvodov za dosego tega cilja, spremljati ga mora deregulacija poklicev in umik omejitev na trgu blaga in storitev, še navajajo v analitski skupini SKEP GZS.

Ljubljana − Slovenija na lestvici ekonomske svobode 2016, ki jo vsako leto pripravita ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, ohranja položaj zmerno svobodne države. Med 178 je tokrat zasedla 90. mesto, medtem ko na vrhu sprememb ni: vodi Hongkong, sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Švica in Avstralija.

Za uvrstitev posamezne države na lestvico se ocenjuje deset gospodarskih svoboščin − od premoženjskih pravic do podjetništva. Slovenija si je tokrat prislužila skupno oceno indeksa v višini 60,6 točke, kar je 0,3 točke bolje kot leto prej in tik pod povprečjem vseh držav na lestvici (60,7 točke), je razvidno iz spletne strani organizacije Heritage.

Glede korupcije na boljšem, glede trga dela pa na slabšem

Ocena korupcije, ki je bila po mnenju snovalcev lestvice težava predvsem zaradi konflikta interesa in povezanosti med politiko in zasebnimi družbami, se je izboljšala. Boljše razmere so bile tudi na monetarnem področju, področju obdavčitev in podjetništva.

Stanje na področju trgovine, investicij, financiranja, sodnega sistema in državnega trošenja je ostalo nespremenjeno. Pri zadnjem, denimo, ugotavljajo, da je država s privatizacijami napolnila blagajno, a da največja, prodaja Telekoma, zaostaja. Stanje na trgu dela se je poslabšalo zaradi okorele ureditve.

Pred Slovenijo Makedonija, Slovaška, Albanija, Bolgarija in Romunija

Slovenija ostaja v družbi podobnih držav kot prejšnja leta. Neposredno pred njo sta se uvrstili Dominikanska republika in otoška država Vanuatu, za njo pa Azerbajdžan in Slonokoščena obala. V tej skupini so pred njo, denimo, še Makedonija (47. mesto), Slovaška, Albanija, Bolgarija in Romunija.

Med evropskimi državami so se najvišje na lestvici in v skupini s pretežno ekonomsko svobodo uvrstile Irska (8. mesto), Estonija in Velika Britanija. V tej skupini so še ZDA na 11. mestu, Nemčija na 17. mestu in Avstrija 28. mestu.

Na repu lestvice Kuba, Venezuela in Severna Koreja

Francija (75. mesto) se je uvrstila za Črno goro ter tik pred Srbijo. Italija se je uvrstila na 86. mesto, medtem ko so Hrvaška na 103. mestu, Brazilija na 122. mestu, Kitajska na 144. mestu in Rusija 153. mestu v skupini držav, kjer naj bi že veljala pretežna ekonomska nesvoboda.

Na repu so se znašle Severna Koreja kot zadnja ter Kuba in Venezuela pred njo. Skupni indeks ekonomske svobode Kube znaša 29,8 točke, Severne Koreje pa 2,3 točke. Prvouvrščeni Hongkong jih je, denimo, zbral 88,6 od stotih možnih.

Prijavi sovražni govor