Slovenija na 90. mestu lestvice ekonomske svobode

Ocena korupcije se je izboljšala, boljše tudi na monetarnem področju, pri davkih in podjetništvu, poslabšalo pa se je stanje na trgu dela.
Objavljeno
01. februar 2016 14.51
tre-TRUBARJEVA CESTA
C. P., M. F. K., STA
C. P., M. F. K., STA
Ljubljana − Slovenija na lestvici ekonomske svobode 2016, ki jo vsako leto pripravita ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, ohranja položaj zmerno svobodne države. Med 178 je tokrat zasedla 90. mesto, medtem ko na vrhu sprememb ni: vodi Hongkong, sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Švica in Avstralija.

Za uvrstitev posamezne države na lestvico se ocenjuje deset gospodarskih svoboščin − od premoženjskih pravic do podjetništva. Slovenija si je tokrat prislužila skupno oceno indeksa v višini 60,6 točke, kar je 0,3 točke bolje kot leto prej in tik pod povprečjem vseh držav na lestvici (60,7 točke), je razvidno iz spletne strani organizacije Heritage.

Glede korupcije na boljšem, glede trga dela pa na slabšem

Ocena korupcije, ki je bila po mnenju snovalcev lestvice težava predvsem zaradi konflikta interesa in povezanosti med politiko in zasebnimi družbami, se je izboljšala. Boljše razmere so bile tudi na monetarnem področju, področju obdavčitev in podjetništva.

Stanje na področju trgovine, investicij, financiranja, sodnega sistema in državnega trošenja je ostalo nespremenjeno. Pri zadnjem, denimo, ugotavljajo, da je država s privatizacijami napolnila blagajno, a da največja, prodaja Telekoma, zaostaja. Stanje na trgu dela se je poslabšalo zaradi okorele ureditve.

Pred Slovenijo Makedonija, Slovaška, Albanija, Bolgarija in Romunija

Slovenija ostaja v družbi podobnih držav kot prejšnja leta. Neposredno pred njo sta se uvrstili Dominikanska republika in otoška država Vanuatu, za njo pa Azerbajdžan in Slonokoščena obala. V tej skupini so pred njo, denimo, še Makedonija (47. mesto), Slovaška, Albanija, Bolgarija in Romunija.

Med evropskimi državami so se najvišje na lestvici in v skupini s pretežno ekonomsko svobodo uvrstile Irska (8. mesto), Estonija in Velika Britanija. V tej skupini so še ZDA na 11. mestu, Nemčija na 17. mestu in Avstrija 28. mestu.

Na repu lestvice Kuba, Venezuela in Severna Koreja

Francija (75. mesto) se je uvrstila za Črno goro ter tik pred Srbijo. Italija se je uvrstila na 86. mesto, medtem ko so Hrvaška na 103. mestu, Brazilija na 122. mestu, Kitajska na 144. mestu in Rusija 153. mestu v skupini držav, kjer naj bi že veljala pretežna ekonomska nesvoboda.

Na repu so se znašle Severna Koreja kot zadnja ter Kuba in Venezuela pred njo. Skupni indeks ekonomske svobode Kube znaša 29,8 točke, Severne Koreje pa 2,3 točke. Prvouvrščeni Hongkong jih je, denimo, zbral 88,6 od stotih možnih.