Stanley Kroenke, milijarder in sedaj tudi rančer

Profil: Znani lastnik športnih klubov si je v Teksasu kupil ranč, ki je velik za desetino Slovenije.

sob, 13.02.2016, 18:00

Ameriški milijarder, eden največjih lastnikov zasebne zemlje v ZDA in eden najbogatejših lastnikov poklicnih športnih klubov na svetu, se je odločil kupiti največji ranč v Združenih državah Amerike.

Poslovnež Stanley Kroenke je obogatel, potem ko je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil gradbeno podjetje Kroenke Group in se z njim posvetil gradnji nakupovalnih središč in skladišč, njegovo bogastvo pa se je še povečalo, ko se je poročil z nečakinjo soustanovitelja verige supermarketov Walmart. Leta 1999 je ustanovil poslovno skupino Kroenke Sports Enterprises, ki je lastnica več uglednih in uspešnih športnih klubov. Kot vodja poslovne skupine je Kroenke lastnik kluba Los Angeles Rams, ki velja za uspešnega člana lige ameriškega nogometa NFL in je pred kratkim svoj sedež preselil iz St. Louisa v predmestje Los Angelesa.

Milijarder z enajstimi ranči in petimi klubi

Poleg tega je Kroenke lastnik košarkarskega kluba Denver Nuggets, ki igra v košarkarski ligi NBA; lastnik hokejskega moštva Colorado Avalanche, člana severnoameriške hokejske lige NHL; in lastnik nogometnega moštva Colorado Rapids, ki igra v severnoameriški nogometni ligi MLS. Kroenke ima tudi največji lastniški delež v angleškem nogometnem klubu Arsenal, enem najbolj znanih in najbolj priljubljenih nogometnih klubov na svetu. Kroenke je med največjimi lastniki zasebnih zemljišč v ZDA in lastnik enajstih rančev v Montani, Wyomingu, Arizoni in Britanski Kolumbiji. Njegovo premoženje je bilo lani po nekaterih ocenah vredno približno 7,7 milijarde dolarjev.

Prejšnji torek je Kroenke medijem sporočil, da se je odločil kupiti teksaški ranč Waggoner, ki velja za enega najbolj znanih ameriških rančev. To je največji nerazparcelirani ranč v ZDA, njegova površina meri 210.650 hektarov, kar je več kakor površina Los Angelesa in New Yorka skupaj. Na njem se pase 6800 glav živine, na voljo je 12.140 hektarov obdelovalnih površin, poleg tega so na njem odkrili več kakor tisoč naftnih vrelcev.

Ranč je bil v lasti iste družine skoraj od takrat, ko je Teksas postal zvezna država. Julija lani so ga prejšnji lastniki ponujali za 725 milijonov dolarjev, vendar prodajalec in kupec zdaj nista bila pripravljena razkriti podrobnosti o nakupu. Nekdanji lastniki so medijem povedali samo to, da so hoteli ranč prodati nekomu, ki spoštuje dolgo zgodovino posesti, se zaveda pomena največjega ameriškega ranča in zna ceniti zvestobo ljudi, ki delajo na ranču. Člani družine, nekdanje lastnice ranča, so zato prepričani, da je ranč Waggoner prišel v prave roke.

Prijavi sovražni govor