Strategija razvoja Slovenije do 2050

Prvi dokument vizija Slovenije bo menda nastal že do konca letošnega leta, strategija pa do konca 2016.

Objavljeno
23. oktober 2015 16.06
imo čmrlj
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana − Posebna skupina, ki jo usmerja vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko poltiko (SVRK), pripravlja novo strategijo razvoja Slovenije do leta 2050, enega od prioritetnih dokumentov vlade. Kakor ocenjujejo, bi vizijo pripravili že do konca letošnjega leta. Strategijo, kam in v kaj se želi Slovenija razvijati, potrebujemo; tudi zato, ker je dosedanjemu strateškenu dokumentu potekel rok leta 2013. Za pomoč so se obrnili tudi na OECD, ki je pripravila okvirna orodja in metodologijo.

Prvi in pomemben korak pri pripravi strategije razvoja Slovenije je prav oblikovanje vizije Slovenije. Ministrica za razvoj Alenka Smerkolj ocenjuje, da je v času tako velikih in hitrih sprememb v prvi vrsti potrebno zagotoviti jasno, celostno in dolgoročno vizijo Slovenije do leta 2050, in to na način, ki bo vključeval vse relevantne deležnike in katerega vsebina bo enako nagovarjala vseh dva milijona Slovenk in Slovencev. In ki bo odgovorila na vprašanje: kje hočemo biti leta 2050, kakšno vizijo si hočemo postaviti. Hkrati z novo strategijo do leta 2050 želijo pripraviti strateške razvojne usmeritve do leta 2030 s podrobnejšim srednjeročnim akcijskim načrtom.

Vlada je julija letos ustanovila horizontalno skupino, ki jo vodi državni sekretar SVRK Franc Matjaž Zupančič in so v njej poleg predstavnikov SVRK tudi minsitrstvo za finance, Umar, Surs). Njena glavna naloga je koordinacija procesa ter vsebinskih podlag za pripravo vizije in strateškega dela dokumenta. Oblikovali so tudi že skupino za prihodnost, ki jo sestavlja 14 posameznikov in posameznic, ki so se s svojim dosedanjim strokovnim delom že uspešno uveljavili na domačem in tujem parketu.

Prva izhodišča za oblikovanje vizije bodo pripravljena v začetku novembra letošnjega leta, ko bo v Ljubljani potekala prva tovrstna delavnica z naslovom »Prihodnost ni daleč. Slovenija 2050«. Na predlog skupine za prihodnost in horizontalne skupine so bili predlagani tudi udeleženci novembrske delavnice. Gre za nabor 50 različnih predstavnikov slovenske družbe, izbranih glede na spol, starost, področje dela in posebne dosežke.

Ministrica Alenka Smerkolj je pri tem dejala, da »od razvojne vizije pričakujemo predvsem, da bo Slovenijo preobrazila v družbo, ki se bo v sodelovanju z drugimi državami uspešno soočala z globalnimi izzivi, kot so staranje prebivalstva, boj proti podnebnim spremembam, nagel tehnološki razvoj in naraščajoča neenakost. Samo tako se bo Slovenija preobrazila v trajnostno družbo, ki bo ohranjala ravnotežje med okoljsko, socialno in gospodarsko dimenzijo trajnostnega razvoja, kar nam nalagajo tudi cilji za trajnostni razvoj in pretežno lastna odgovornost do prihodnjih generacij.«