Svetovna banka poslabšala napoved rasti

Namesto 2,8-odstotne se letos svetu obeta 2,7-odstotna gospodarska rast.
Objavljeno
11. januar 2017 12.28
Global Economy Outlook-World Bank
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Washington − Svetovna banka je v torek objavila redno polletno poročilo o obetih za svetovno gospodarsko rast, ki je nekoliko slabše kot prejšnje, vendar pa banka opozarja, da se lahko stanje popravi − odvisno od tega, kaj bodo storile ZDA pod vlado Donalda Trumpa. Namesto 2,8-odstotne se letos svetu obeta 2,7-odstotna gospodarska rast.

Tudi najnovejša napoved je sicer še vedno boljša od lanskoletne 2,3-odstotne rasti bruto domačega proizvoda (BDP).

V ZDA je bila lani rast le 1,6-odstotna, letos pa naj bi se pospešila na 2,2 odstotka, kar pomeni, da se ocena glede na tisto izpred pol leta ni spremenila. Banka opozarja, da ocene za ZDA ne upoštevajo nepredvidljivih ukrepov nove administracije, ki pa bodo imeli posledice za rast gospodarstva celotnega sveta, ker gre za največjo svetovno ekonomijo.

Trump napoveduje znižanje davkov in krepko povečanje porabe za infrastrukturo, kar bo imelo tudi po ocenah ekonomistov Svetovne banke pozitiven učinek na rast. Pri tem pa je seveda treba počakati tudi na ameriško centralno banko Federal Reserve, ki bo zanesljivo malo bolj pritiskala na zavoro z višanjem obresti.

Svetovna banka območju z evrom po lanskoletni 1,6-odstotni rasti po novem za letos napoveduje 1,5-odstotno rast, kar je enako kot junija lani, v letu 2018 pa naj bi se rast celo upočasnila na 1,4 odstotka.

Japonska naj bi letos rasla po stopnji 0,9 odstotka, v letu 2018 pa po stopnji 0,8 odstotka, kar je za pol odstotne točke pod junijsko napovedjo.

Napoved za Kitajsko ostaja enaka, torej pri 6,5-odstotni rasti v letošnjem letu in 6,3-odstotni rasti v letu 2018.