Trgovci razočarani nad regulacijo cen naftnih derivatov

TZS bo še naprej vztrajala na liberalizaciji cen, saj menijo, da obstoječa ureditev pomeni nedopusten poseg na trg.
Objavljeno
04. februar 2016 16.34
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana - Iz Trgovinske zbornice Slovenije so sporočili, da so negativno presenečeni nad odločitvijo vlade, da podaljša reguliran način oblikovanja cen naftnih derivatov.

Reguliran način oblikovanja cen naftnih derivatov slovenskemu potrošniku onemogoča večjo ponudbo naftnih derivatov in možnost njegove udeležbe v koristih, ki jih prinaša zniževanje cen naftnih derivatov na svetovnih trgih, so sporočili iz zbornice.

TZS je vsem pristojnim vladnim deležnikom v študiji predstavila argumente za liberalizacijo. »Občutiti je bilo posluh, da so spremembe v načinu določanja cen naftnih derivatov potrebne tudi v Sloveniji, saj smo še edina država članica s takšnim sistemom.«

»S tem, ko je vlada podaljšala reguliran način oblikovanja cen naftnih derivatov je slovenskemu potrošniku onemogočila večjo ponudbo naftnih derivatov na slovenskem trgu, hkrati pa mu je tudi onemogočila možnost udeležbe v koristih, ki jih prinaša zniževanje cen naftnih derivatov na svetovnih trgih, saj s to razliko Vlada RS polni proračun«, izpostavlja predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

Lahova ostro zavrača trditve vlade, da bo v primeru liberalizacije prišlo do pretiranega dviga marž in vpliva na maloprodajne cene pogonskih goriv, saj marža v strukturi maloprodajne cene predstavlja le slabih šest odstotkov, medtem ko dajatve države pri 95 oktanskem bencinu in pri dizlu presegajo več kot polovico maloprodajne cene.

TZS bo še naprej vztrajala na liberalizaciji cen naftnih derivatov, saj menijo, da obstoječa ureditev, ki jo vlada ohranja zgolj zaradi javnofinančnih razlogov, pomeni nedopusten poseg na trg in je takšna odločitev celo v neskladju z evropskim pravnim redom.