Trgovinski spor s Kitajsko utegne biti za ZDA trd oreh

Svetovni trg: carine lahko celo bolj udarijo Američane, po drugi strani pa Kitajska ponuja reforme.

sob, 14.04.2018, 15:00

Finančni trgi se v zadnjem času ukvarjajo z nevarnostjo trgovinskih vojn. Ameriški borzni indeks Dow Jones Industrial Averaqe je od začetka meseca marca izgubil 3,4 odstotka vrednosti, borzni indeks CSI 300, ki meri spremembe tečajev na borzah v Šanghaju in Shenzhenu pa je v istem obdobju izgubil 2,1 odstotka vrednosti.

Zdi se, da so ZDA z napovedjo carin na uvoz kitajskega blaga stopile na zavoro – želijo podražiti uvožene kitajske izdelke in zmanjšati svoj trgovinski primanjkljaj. Najprej se postavlja vprašanje, ali je izdelke mogoče uvoziti od drugod. Kitajska je že dolgo pomemben proizvajalec izdelkov za široko potrošnjo, in trenutno ni videti, da bi jih iz drugih držav lahko uvažali toliko, kot jih s Kitajske. Tako je verjetno, da bo prišlo do zvišanja cen določenih izdelkov, in s tem zmanjšanja blaginje potrošnikov. Drugo vprašanje so povračilni ukrepi Kitajske. Boleče so lahko carine na kmetijske pridelke, predvsem na sojo. Kitajci so namreč veliki kupci ameriške soje, ki jo potrebujejo za vzrejo živali, saj njihova potrošnja mesa nezadržno raste. Po drugi strani sojo pridelujejo predvsem v ameriških zveznih državah, ki na volitvah navadno podpirajo republikance, ki trenutno držijo vzvode oblasti v ZDA.

Delni vzrok za zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA je tudi dejstvo, da veliko ameriških podjetij ne izvaža svojih izdelkov na Kitajsko, ampak jih tam kar proizvaja. Tako se te številke ne poznajo v trgovinski bilanci, še kako pa se poznajo v dobičkih podjetij in seveda cenah njihovih delnic. Tu je tudi kitajsko glavno orožje v trgovinski vojni: če bi ameriška administracija nadaljevala zaostrovanje trgovinske politike, bi Kitajci lahko omejili delovanje ameriških podjetij pri njih. To bi po žepu lahko precej udarilo investitorje v ameriške delnice. Kitajci po drugi strani nimajo bistvene proizvodnje v ZDA, pri čemer povračilni ukrepi ne bi imeli večjega učinka.

ZDA so pri uvedbi carin kot vzrok navedle nezadostno zaščito intelektualnih pravic oziroma patentov, nekatera podjetja naj bi Kitajci celo silili v transfer tehnologije na kitajska podjetja, če želijo vstopiti na kitajski trg. Kitajska je pred kratkim objavila, da namerava izboljšati zaščito intelektualne lastnine tujih podjetij, kar je naletelo na pozitiven odziv z druge strani Pacifika. Poleg tega so objavili, da naj bi znižali carine na uvoz izdelkov, predvsem avtomobilov. Hkrati naj bi olajšali vstop tujih finančnih podjetij na kitajski trg. S tem bi zmanjšali očitke, da se zapirajo pred tujo konkurenco ter da favorizirajo domača podjetja. Podjetjem iz ZDA bi se tako izboljšal dostop do kitajskega trga in s tem omogočili povečanje izvoza, kar bi vplivalo na zmanjšanje trgovinskega neravnovesja. Hkrati bi to odprlo možnost za povečanje ameriških investicij na Kitajsko, kar bi dalo zagon obema stranema.

Prijavi sovražni govor