Umetna inteligenca počasi prihaja tudi na ceste

Vroča delnica: Podjetju Mobileye se bodo po odločitvi ameriških regulatorjev odprle nove možnosti za razvoj
Objavljeno
12. februar 2016 17.39
Anže Učakar, upravljavec, Ilirika DZU
Anže Učakar, upravljavec, Ilirika DZU

Prejšnji teden je ameriška oblast naredila velik korak naprej v razvoju avtonomnih vozil, saj so v pismu podjetju Alphabet izenačile umetno inteligenco v avtonomnih vozilih s človeškim voznikom. Podjetje Alphabet je za mnenje zaprosilo, da bi tako pojasnilo pogled regulatorja na ta segment vozil. Čeprav je pismo neformalno, bo vendarle določalo prihodnje dogajanje, saj namiguje, da je ameriški regulator vendarle dovzeten za spremembe na tem področju in jih je pripravljen sčasoma sprejeti in v bližnji prihodnosti odnose na tem področju tudi pravno urediti. Čeprav je na področju avtonomnih vozil še veliko nepojasnjenih vprašanj, pa dejstvo, da je prva ovira na poti premagana, vsem, ki se ukvarjajo z razvojem na tem področju, daje nov zagon.

Eno izmed podjetij, ki bi v prihodnje lahko imelo na tem področju velik potencial za rast, je podjetje Mobileye. Podjetje je že zdaj med vodilnimi v segmentu naprednih pripomočkov za pomoč pri vožnji. Mednje spadajo programski algoritmi, sistemi na čipih in uporabniške aplikacije, ki temeljijo na procesiranju vizualnih informacij. Njihove rešitve že zdaj olajšujejo vozniško izkušnjo številnim voznikom, jim zagotavljajo večjo varnost v prometu, zmanjšujejo nevarnost pojava prometnih nesreč in tudi tako rešujejo življenja, po drugi strani pa imajo zelo velik potencial v razvoju avtonomne vožnje.

Začetki podjetja segajo v leto 1999, ko je Amnon Shashua, takrat še raziskovalec na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, s pomočjo Ziva Avirama začel svoje akademske raziskave prenašati v prakso. Tako sta ustanovila podjetje Mobileye, ki se že od začetka namenja razvoju tehnologij v sistemih za vizualno zaznavo objektov v prometu. Razvojni oddelek sta postavila v Jeruzalemu in kmalu je podjetje razvilo čip EyeQ, ki je zdaj že v tretji generaciji še vedno srce njihovega podjetja.

Po letih razvoja in testiranja je podjetje začelo dobavljati svoje izdelke velikanom avtomobilske industrije, med katerimi so bili na začetku BMW, General Motors in Volvo, ki so tehnologijo začeli vgrajevati v svoje avtomobile najprej kot dodatno opremo na zahtevo strank, pozneje pa je postala že del redne opreme. Leta 2006 so začeli proizvodnjo opreme, ki ni bila več vezana na prvo vgradnjo pri proizvajalcih avtomobilov in tako omogočili dostop do tehnologije tudi uporabnikom s starejšim voznim parkom.

Podjetje je 31. julija 2014 opravilo prvo prodajo delnic na ameriškem trgu in tako zbralo več kot milijardo ameriških dolarjev ter postalo najuspešnejše izraelsko podjetje pri prvi prodaji delnic v ZDA. Delnica je leta 2015 dosegla 16,1-odstotno zvišanje vrednosti, merjeno v evrih. Analitiki priporočajo nakup delnice, potencial za rast v prihodnjem letu dni pa ocenjujejo na povprečno 125 odstotkov. Mobileye kotira na ameriški borzi pod simbolom MBLY US.