V dveh letih so zrasli za skoraj tretjino

Trgi v razvoju: fokus se je iz energetike prestavil v tehnologijo in Azijo.

ned, 15.04.2018, 15:00

Od začetka leta 2016 so trgi v razvoju pridobili več kot 29 odstotkov (merjeno v evrih), kar je razvidno iz rasti delniškega sklada EEM ETF (»iShares MSCI Emerging Markets ETF«), ki vsebuje podjetja s trgov v razvoju. ETF so skladi, s katerimi se trguje enako kakor z delnicami. Sledi določenemu indeksu, ki lahko vsebuje delnice podjetij, obveznice, surovine, valute ali kateri drugi finančni instrument. Delničarji nimajo neposrednega lastništva nad sredstvi v ETF. Od vzajemnih skladov se razlikujejo predvsem po tem, da jih zaradi pasivne strategije investiranja bremenijo nižji stroški upravljanja in so tako tudi provizije pri skladih ETF precej nižje kot pri vzajemnih, ob nemalokrat višjih donosih. Ponavadi so tudi likvidnejši. EEM ETF je primeren za investitorje, ki želijo biti izpostavljeni tveganjem in donosom na trgih v razvoju. Seveda pa je za razpršenost tveganja vedno bolje imeti več različnih tipov skladov ETF.

EEM ETF je od začetka leta 2016 pridobil 29,8 odstotka vrednosti. Medtem ko so bila pred desetletjem paradni konji trgov v razvoju petrokemična in energetska podjetja, kot sta Petrobras in Gazprom, so zdaj glavno vodilo rasti tehnološki in finančni velikani, kot so Tancent, Samsung, Alibaba, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in China Construction Bank.

In medtem ko so bila pred desetletjem v kategoriji trgov v razvoju bolj v ospredju podjetja iz skupine BRIC, zdaj prevladujejo večinoma tehnološka in finančna podjetja iz Kitajske, Južne Koreje, Tajvana in Indije. Vsekakor bodo trgi v razvoju že na podlagi preteklih rasti in projekcij za prihodnost v tem in morda v prihodnjem letu zavzemali nezanemarljive deleže pri alokaciji sredstev kljub carinskemu političnemu tveganju.

Prijavi sovražni govor