V pomoč ljudem do kakovostnejšega zdravljenja

Vroča delnica: V zadnjem letu so optimizirali poslovanje, zato delničarji leta 2018 lahko pričakujejo rast delnice.
Objavljeno
11. september 2017 12.08
Izidor Jerman, Alta Invest
Izidor Jerman, Alta Invest

CVS Health Corporation je integrirana družba, ki ljudem omogoča napredne zdravstvene storitve v lekarnah in drugih specializiranih trgovinah s farmacevtskimi in zdravstvenimi izdelki. Družba strankam zagotavlja storitve optimiziranja nabave in uporabe zdravil na recept, naročanja in dostave zdravil na dom, obolelim pacientom pomaga pri pravilni uporabi zdravil ter je lastnik več kot 9000 specializiranih trgovin in tako imenovanih hitrih zdravstvenih ordinacij.

Lekarniške storitve so največji segment in pomenijo skoraj 60 odstotkov celotnih prihodkov. V ZDA sistem zdravstvenega zavarovanja deluje drugače od našega, saj zdravstvene storitve (namesto našega ZZZS) zavarovancem ponujajo zdravstvene zavarovalnice. Zdravstvenim zavarovalnicam pa delodajalci plačujejo premije za svoje zaposlene.

Družbe, kot je CVS, vsem udeležencem (zavarovancem, delodajalcem in zdravstvenim zavarovalnicam) zagotavljajo storitve, ki primarno skrbijo za učinkovito koordinacijo med udeleženci in farmacevtskimi družbami. Na kratko bi proces delovanja lahko opisali takole: družba poskrbi, da s svetovanjem zavarovancem svetujejo najučinkovitejši in najcenejši način zdravljenja na podlagi diagnoze in predpisanih zdravil.

Zaradi ekonomije obsega se družba, ki ima pogodbo tako z zdravstvenimi zavarovalnicami kot tudi z delodajalci, lahko učinkovito pogaja s farmacevtskimi družbami pri ceni dobavljenih zdravil in tako vsem udeležencem zniža že tako visoke stroške zdravljenja. Skupaj s strokovnim osebjem svetuje in nadzira potek zdravljenja ter bolnikom tako omogoča kar se da učinkovit in manj stresen potek zdravljenja. Za vse vpletene družba opravlja vso potrebno administracijo. Leta 2016 je družba obravnavala oziroma procesirala okoli 930 milijonov receptov in je na tem področju vodilna v ZDA.

Maloprodaja, ki prispeva okoli 40 odstotkov prihodkov, obratuje na 9600 lokacijah, v katerih prodajajo zdravila brez recepta in strankam ponujajo več drugih storitev, ki so povezane z zdravjem. Strankam omogočajo nabavo zdravil po spletu in na več kot tisoč lokacijah medicinske sestre in drugo usposobljeno medicinsko osebje strankam omogočajo hitre zdravstvene storitve, kot so injiciranje predpisanih zdravil, cepljenje, oskrba lažjih poškodb, svetovanje in nadzor lažjih bolezni, kot sta gripa, bronhitis, izvajanje meritev krvnega pritiska, holesterola, sladkorja ter zagotavljajo svetovanje pri dietah in odvajanju od kajenja.

Družba se je začela z zdravstvenimi storitvami ukvarjati leta 1963, ko je odprla prvo maloprodajno specializirano trgovino. Od takrat je rasla tako generično kot tudi s prevzemi, ki jih je bilo zelo veliko. Družba posluje izključno v ZDA in je ob poletju na letni ravni ustvarila 177,5 milijarde dolarjev prihodkov ter 5,7 milijarde dolarjev čistega dobička. Od leta 2008 je družbi uspelo podvojiti prihodke, medtem ko je pričakovana nadaljnja rast nekoliko nižja.

Vodstvo družbe se v zadnjem letu osredotoča predvsem na optimiziranje poslovanja, kajti konec lanskega leta so ob objavi rezultatov znižali pričakovanja v letu 2017, zaradi prekinitve pogodbe z enim od večjih strank, ki bo družbi znižalo število receptov za okoli 40 milijonov na leto. Cena delnice je izgubila slabih 15 odstotkov vrednosti. Večino leta je bila cena okoli izhodišča in pričakovanja analitikov kot tudi vodstva družbe so za leto 2018 pozitivna, tako da po optimističnem scenariju lahko pričakujemo tudi rast cene delnice.