Viceguvernerji zavrnili Jazbečeve kadrovske predloge

Svet Banke Slovenije je med drugim zavrnil predlog guvernerja za nov mandat vodji nadzora bančnega poslovanja.

sob, 17.06.2017, 08:00

Ljubljana – Svet Banke Slovenije je zavrnil nov mandat vodji nadzora bančnega poslovanja Mateju Krumbergerju. Mandat mu bo potekel septembra, guverner pa ima možnost, da mu ga podaljša še za 12 mesecev. Ali bo to možnost izkoristil, v centralni banki niso razkrili. To pa ni edina kadrovska poteza guvernerja, ki je ostala brez soglasja viceguvernerjev.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec ima letos nemalo kadrovskih preglavic, da bi jih razrešil, pa potrebuje soglasje viceguvernerjev. Njihove pristojnosti so se z reorganizacijo dela, ki se je je guverner lotil leta 2014, sicer zmanjšale, a kot člani sveta so še vedno pristojni za imenovanje delavcev s posebnimi pooblastili. Kot je znano, novi viceguvernerji niso ravno »po meri« guvernerja, poročali pa smo že, da bodo preizkus njihovemu sodelovanju predstavljala prav kadrovska vprašanja. Glede na zadnje odločitve bi težko rekli, da so guverner in viceguvernerji usklajeni. Viceguvernerji so Jazbecu namreč zavrnili cel paket kandidatov za vodilna mesta v centralni banki.

Bo ostal še leto dni?

Čeprav bo Krumbergerju mandat vodje nadzora bančnega poslovanja potekel konec septembra in čeprav naj bi viceguvernerji že pred časom nakazali, da mu novega mandata ne bodo podelili, se v Banki Slovenije vse do zdaj niso odločili za razpis. Skladno s pravilnikom mora svet banke o zasedbi delovnega mesta sicer odločati najpozneje tri mesece pred potekom mandata, a v Banki Slovenije so nam pred časom odvrnili, da so postopki v teku in da bo »zagotovljeno nemoteno delo«.

Pristojnost za predlaganje novega mandata obstoječim vodjem ali predlaganje drugega kandidata, ima sicer zgolj guverner, če svet banke njegovega predloga ne potrdi, pa ima 15 dni časa, da posreduje nov predlog. Če še ta ne dobi potrditve, lahko za leto dni podaljša mandat trenutnemu vodji. Na vprašanje, ali bo guverner uporabil možnost podaljšanja mandata Krumbergerju, nam v Banki Slovenije niso odgovorili.

Krumberger, ki zaseda ta položaj že vsaj od leta 2009, je bil v zadnjih letih močno javno izpostavljen predvsem zaradi razčiščevanja ozadja bančne luknje in iskanja odgovornih zanjo. Bil je tudi v vrsti zaslišanih pred parlamentarno bančno preiskovalno komisijo, pri čemer naj bi ga ta po besedah predsednika komisije Anžeta Logarja zaradi kaznivega dejanja lažnega pričanja celo ovadila. Logar včeraj za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv.

Nov poskus ohranitve prve pravnice

Vodja nadzora bančnega poslovanja pa ni edini, ki ga je želel guverner obdržati v Banki Slovenije. Viceguvernerji so na mizo namreč znova dobili tudi predlog za nov mandat vodje pravne službe Jasne Iskra. Tej so nov mandat, spomnimo, viceguvernerji jeseni lani že zvrnili. Med drugim naj bi ji takrat očitali, da interpretira zakonodajo po svoje, da omejuje, katero gradivo, povezano z bančno sanacijo, naj se izroči policiji. Iskri se je februarja letos tako polni mandat iztekel, a je na čelu pravne službe v skladu z možnostjo, ki jo ima guverner, ostala še 12 mesecev. Predlog za njeno imenovanje so viceguvernerji ta teden znova zavrnili.

Na isti način naj bi guverner poskusil ohraniti tudi vodjo notranje revizije Darka Dolinarja, ki mu je svet banke enkrat prav tako že zavrnil nov polni mandat, ter vodjo finančne statistike Matjaža Noča, ki mu mandat poteče septembra letos.

V Banki Slovenije so nam včeraj popoldne potrdili, da je guverner Svetu Banke »poslal predloge za imenovanje petih direktorjev za delovna mesta, kjer bo zaposlenim v naslednjih mesecih potekel mandat« (za nadzor bančnega poslovanja, pravnega oddelka, notranje revizije, finančne statistike in bančne operacije), ter tudi vodje kabineta. »Člani Sveta Banke Slovenije so imenovali samo vodjo kebineta guvernerja. Za vsa ostala delovna mesta bodo objavljeni razpisi,« so zapisali.

Prijavi sovražni govor