Vietnam postaja vse bolj zanimiva destinacija za vlagatelje

Svetovni trg: Po napovedih bo država letos med vodilnimi gospodarstvi po hitrosti rasti

ned, 31.01.2016, 15:00

V filmu Dobro Jutro Vietnam se Robin Williams v vlogi radijskega voditelja Adriena Cronauerja med vietnamsko vojno znajde v njenem žarišču, v vietnamski prestolnici Ho Chi Minh.

Cronauer s svojo komično pojavo prek radijskih valov dviguje moralo na bojišču, hkrati pa tradicionalno vojaško hiearhijo obrne na glavo.

Vsaka podobnost s trenutno situacijo na svetovnih finančnih trgih je zgolj naključna.

Medtem ko so bili v zadnjih 15 letih paradni konji svetovnega gospodarskega voza trgi, kot so Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska, so danes karte nekoliko premešane.

V nedavnih napovedih Bloomberga bo letos na vrhu seznama najhitreje rastočih svetovnih gospodarstev kraljevala Indija s 7,4-odstotno rastjo BDP, za njo pa Bangladeš in Vietnam s 6,6-odstotno rastjo ter Kitajska (6,5 odstotka) in Šrilanka (6,4 odstotka). Na drugi strani se bosta ruski ter brazilski gospodarstvi skrčili – Brazilija za 2,5 odstotka, Rusija pa za 0,5 odstotka.

Menim, da je z investicijskega vidika zanimiv prav Vietnam, ki ga Bloombergove napovedi uvrščajo med najhitreje rastoče gospodarstvo Jugovzhodne Azije.

To glede na preobrazbo, v katero je Vietnam vstopil na začetku svetovne finančne krize leta 2008, niti ni najbolj presenetljivo.

Glavni gonilni sili tamkajšnje ekonomije sta močno domače povpraševanje ter tuje investicije, ki so lani dosegle rekordno visoko vrednost. Vietnam je v zadnjih nekaj letih postal obljubljena dežela predvsem za proizvodnjo tehnoloških izdelkov.

Če so še leta 2008 ti predstavljali le peščico vietnamskega izvoza (štiri odstotke), je zdaj njihova vloga v lokalnem gospodarstvu veliko večja. Računalniki, mobilni telefoni ter njihovi sestavni deli so ključni izvoz Vietnama. Poveden je podatek, da je zdaj tam proizvedena že polovica Samsungovih mobilnih telefonov.

Poleg tega je Vietnam tudi zanimiva destinacija za vse več tekstilnih podjetij, ki tja selijo svojo proizvodnjo.

Zelo velik korak naprej za vietnamsko gospodarstvo bo gotovo sprejetje transatlantskega sporazuma o trgovini in investicijah, kar bi se lahko zgodilo še letos.

Med vsemi državami, vključenimi v sporazum, je ena od držav, ki bodo z njim največ pridobile, prav Vietnam. Tamkajšnjim podjetjem bo močno olajšal dostop do dveh velikih trgov, ZDA ter Japonske, hkrati pa v državo pritegnil še dodatne tuje investicije in še bolj odprl lokalno gospodarstvo.

Po drugi strani postaja vietnamska borza vse bolj privlačno vrednotena, saj glavni borzni indeks trenutno trguje na desetkratniku svojega dobička, medtem ko je bilo treba še pred dobrim letom in pol za vietnamski dong dobička plačati šestnajstkrat več.

Spodbudno je tudi dejstvo, da se je vietnamski trg nekoliko odtrgal od trgov v razvoju nasploh. Medtem ko so trgi v razvoju na splošno v vsem lanskem letu (gledano v evrih) izgubili dobrih sedem odstotkov svoje vrednosti, je vietnamski trg leto končal 12 odstotkov više ter s tem prehitel tudi razvite trge (ti so lani zrasli za osem odstotkov).

Slika ja podobna tudi od začetka letošnjega leta. V turbulentnih prvih tednih leta je vietnamski trg od prej omenjenih izgubil še najmanj.

Menim, da turbulence na svetovnih finančnih trgih še ni konec, Vietnam pa z vidika investicijskih priložnosti postaja vse bolj zanimiva destinacija.

Prijavi sovražni govor