Vlada ugovarja reviziji zaključnega računa proračuna za 2013

Vlada je sklenila, da ne bo upoštevala nobenega popravka revizorja.

Objavljeno
02. julij 2014 15.02
šipič MNENJA/SOBOTNA
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Vlada je danes na dopisni seji sprejela ugovor na predlog revizijskega poročila o predlogu zaključnega računa državnega proračuna za leto 2013. Sklenila je, da ne bo upoštevala nobenega popravka revizorja, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je odločila, da ne bo upoštevala predlaganih popravkov revizorja iz predloga revizijskega poročila o predlogu zaključnega računa proračuna za leto 2013. Določila je dokončen predlog zaključnega računa in ga poslala računskemu sodišču, piše STA.

Računsko sodišče je predlog revizijskega poročila izdalo 24. junija, danes pa se izteče osemdnevni rok za govor zoper revizijsko razkritje v predlogu revizijskega poročila. Vlada je razloge za ugovarjanje podrobneje pojasnila v ugovoru, katerega vsebina pa, ker je postopek v teku, še ni javna.

Na računskem sodišču so STA povedali, da so danes ugovor vlade prejeli. Senat računskega sodišča bo o vsebini ugovora odločal v tem mesecu, končno poročilo pa bo predvidoma pripravljeno v avgustu, so dejali.

V državni proračun se je po prvih podatkih ministrstva za finance iz januarja v letu 2013 steklo 7,779 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa so znašali 9,314 milijarde evrov. Primanjkljaj je tako znašal 1,535 milijarde evrov.

Primanjkljaj je bil s tem 12 milijonov evrov nižji od načrtovanega z julijskim rebalansom. Celoletni prihodki so bili za 304 milijone evrov nižji, kot je predvideval rebalans, je pa vladi uspelo bolj, kot je načrtovala, zmanjšati odhodke.