Vladni fiasko s fiskalnim svetom

Slovenija je še naprej edina članica Unije brez delujočega fiskalnega sveta (FS), neodvisnega organa, ki bdi nad javnimi financami.

Objavljeno
01. marec 2016 19.13
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – V državnem zboru premalo podpore za vse tri vladne kandidate, Kozamernika, Senjurja in Kračuna. Kandidat za predsednika FS Damjan Kozamernik je namreč na tajnem glasovanju v državnem zboru prejel 54, kandidata za člana Marjan Senjur in Davorin Kračun pa po 53 poslanskih glasov podpore – daleč premalo od zahtevane dvotretjinske večine 60 poslancev, ki jo zahteva zakon o fiskalnem pravilu.

Slovenija bo imela zaradi nepostavitve fiskalnega sveta še težave z Brusljem oziroma evropsko komisijo, očitno pa tako naši poziciji kot opoziciji ustreza, da še vedno nimamo resnega in neodvisnega fiskalnega organa, je odločitev DZ za Delo pokomentiral nekdanji minister in guverner BS Mitja Gaspari.

Vse tri kandidate, po izobrazbi doktorje ekonomije in strokovnjaka ze makroekonomijo in javne finance, sta na ta položaj predlagala Mramorjevo ministrstvo za finance in vlada, na koncu pa so jih podprli le vladajoča trojka, SMC, Desus in SD, kar je bilo seveda premalo, da bi lahko nastopili petletni mandat v fiskalnem svetu. Da bi Slovenija končno dobila ta organ, ki nam ga narekuje zakon, je torej zmanjkalo nekaj glasov opozicije – ta (zlasti SDS in nepovezani poslanci) pa je odgovornost za to prevalila na ignoranco vlade, ki da predstavnikov opozicije ni povabila k pripravi predloga kandidatov za FS.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je tako neposredno po spodletelem imenovanju lahko le napovedal, da bo o tem takoj obvestil vlado, ki ji zdaj ne preostane nič drugega, da še tretjič objavi razpis za predsednika in člane FS. Spomnimo, prvi razpis je ministrstvo za finance objavilo že v začetku avgusta lani in ga nato zaradi neodziva podaljšalo, vnovič neuspešno. Razpis so novembra ponovili in ga spet podaljšali, na koncu pa se je prijavilo 10 kandidatov, od katerih je vlada izbrala omenjeno trojico.