Wang Baoan, "grešni" statistik

 Vodjo kitajske statistike so osumili korupcije – je res samo to?

ned, 31.01.2016, 12:00

Vodjo kitajskega statističnega urada, pristojnega za izračunavanje in objavo uradnih podatkov o uspešnosti kitajskega gospodarstva, so obtožili korupcije.

Wang Baoan je leta 1984 diplomiral na ekonomski univerzi Zhongnan v kitajski pokrajini Hubei in se še istega leta včlanil v kitajsko komunistično stranko. Deset let pozneje je na tej fakulteti še doktoriral, nato pa dvajset let opravljal različne naloge na ministrstvu za finance, med drugim je bil pomočnik finančnega ministra v kitajski vladi. Lani spomladi je postal vodja kitajskega statističnega urada, ki izračunava in pripravlja podatke o uspešnosti kitajskega gospodarstva.

Pred dvema tednoma je državni statistični urad pod Wangovim vodstvom sporočil, da je bila rast kitajskega gospodarstva lani najpočasnejša v zadnjih petindvajsetih letih in da je znašala 6,9 odstotka. Pred tednom dni je Wang v Pekingu na tiskovni konferenci predstavljal podatke o uspešnosti kitajskega gospodarstva v letu 2015 in med predstavitvijo ponovil, da so ekonomski izračuni njegovega urada zanesljivi, čeprav je bilo v zadnjem času večkrat slišati dvome o natančnosti uradnih kitajskih ekonomskih statističnih podatkov. Številni kritiki namreč trdijo, da država z uradnimi podatki manipulira. Poleg tega je Wang med svojim govorom opozoril na škodljive učinke šibkega juana, saj razvrednotenje juana po njegovem mnenju spodbuja odliv kapitala iz države. Vlada je namreč pričakovala, da bo odliv kapitala lani znašal približno 455 milijard dolarjev, statistični urad pa je ugotovil, da se je odliv kapitala povzpel kar na 1000 milijard.

Samo nekaj ur pozneje je osrednja državna komisija za disciplinski nadzor sporočila, da je začela preiskovati Wanga zaradi suma, da je zagrešil resne disciplinske prekrške. Osrednja komisija za disciplinski nadzor nadzira izvajanje državnih zakonov in predpisov ter se bojuje proti korupcij na Kitajskem, besedna zveza »resni disciplinski prekrški« v njenih dokumentih pa ponavadi pomeni, da je nekdo osumljen korupcije. V zadnjih treh letih, odkar je na oblasti predsednik Xi Jinping, so kitajski državni organi obtožili in obsodili že veliko partijskih funkcionarjev, osumljenih korupcije. Xi je namreč obljubil oster boj proti korupciji in napovedal, da se bo država znebila vseh koruptivnih kadrov na vseh ravneh, pri tem pa je tako odločen, da mu mnogi že očitajo, da tako samo izvaja politične čistke in odstranjuje svoje politične nasprotnike.

Ker je bil Wang na svojem položaju na kitajskem statističnem uradu komaj nekaj mesecev, je mogoče domnevati, da so obtožbe o korupciji povezane z njegovim delovanjem na ministrstvu za finance, kjer je bil zaposlen približno dvajset let. Uradnim preiskavam visokih partijskih funkcionarjev ponavadi sledi kazenski pregon in obsodba na zaporno kazen, to pa verjetno čaka tudi Wanga.

Prijavi sovražni govor