William Ackman, milijarder, ki lani ni dobro vlagal

Profil: Neprijetno presenečenje leta 2015 – kar 20,5-odstotna izguba v naložbenem skladu.
Objavljeno
08. januar 2016 17.48
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Ameriški milijarder in ustanovitelj investicijskega sklada Pershing Square je sporočil, da je njegov sklad lani posloval z rekordno izgubo, ki je znašala kar 20,5 odstotka.

Ameriški poslovnež William Ackman je po opravljenem študiju MBA na Harvardski poslovni šoli na začetku devetdesetih let ustanovil investicijsko podjetje Gotham Partners, katerega vrednost je po uspešnih naložbah v desetih letih narasla na 500 milijonov dolarjev. Leta 2004 je ustanovil investicijski sklad Pershing Square Capital Management in z naložbami, za katere se je sklad odločal, večkrat poskušal vplivati na poslovne odločitve podjetij, v katerih je pridobil lastniški delež. S spretnim poslovanjem je hitro večal premoženje svojega investicijskega sklada, katerega vrednost danes znaša približno 14 milijard dolarjev. Sklad je dobro posloval vse do leta 2014, ko se je njegov dobiček povečal kar za 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem in Pershing Square je zato do zdaj veljal za enega najuspešnejših ameriških skladov. Ackman je med sodelavci znan po tem, da občasno sprejema zelo nenavadne odločitve pri zaposlovanju novih ljudi v skladu Pershing Square: med drugim je za strokovnega svetovalca v svojem podjetju zaposlil nekdanjega ribiškega vodnika, poklicnega teniškega igralca in človeka, ki ga je spoznal med vožnjo v taksiju. Ackman je tudi dejaven podpornik dobrodelnih organizacij, med drugim je daroval milijone dolarjev newyorškemu Središču za judovsko zgodovino, pridružil pa se je tudi kampanji The Giving Pledge in obljubil, da bo vsaj 50 odstotkov svojega premoženja namenil dobrodelnim organizacijam. Skupaj z ženo je ustanovil tudi fundacijo, ki finančno podpira inovacije na področju gospodarskega razvoja, izobraževanja, zdravstva in človekovih pravic.

Ackmanov sklad Pershing Square je do zdaj posloval zelo dobro, konec lanskega leta pa se je moral sprijazniti z zelo slabimi poslovnimi rezultati: lansko leto je bilo izjemno neuspešno za sklad Pershing Square, saj je leto 2015 končal z 20,5-odstotno izgubo, kar je najvišja izguba, ki jo je sklad doživel v enajstih letih delovanja. Izgubo pripisujejo predvsem slabemu poslovanju farmacevtskega podjetja Valeant Pharmaceuticals v drugi polovici lanskega leta. Sklad Pershing Square je namreč pomemben vlagatelj v podjetju Valeant Pharmaceuticals, ki so ga lani obtoževali spornega poslovanja, zato se je vrednost delnic Valeant Pharmaceuticals močno znižala. Ackman še ni podrobno komentiral visoke izgube svojega sklada in še ni napovedal nobenih večjih sprememb v poslovni strategiji sklada Pershing Square.