Začetnik komercialnega izkoriščanja nafte v skrilavcih je umrl v prometni nesreči  

Profil: Milijarder Aubrey McClendon, soustanovitelj podjetja Chesapeake, se je tik pred smrtjo znašel tudi v pravni preiskavi
Objavljeno
04. marec 2016 17.58
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Ameriški milijarder, ki je pomagal spodbujati nove načine pridobivanja nafte in zemeljskega plina iz skrilavcev, je prejšnjo sredo umrl v avtomobilski nesreči. Samo dan pred tem so ga obtožili nepoštenega ravnanja v razpisih za najem naftnih polj.

Ameriški poslovnež Aubrey Kerr McClendon je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja končal študij zgodovine na Univerzi Duke v ameriški zvezni državi Severna Karolina in kmalu po študiju začel razmišljati, da bi ustanovil podjetje, ki bi se ukvarjalo z donosnim pridobivanjem nafte in zemeljskega plina. Leta 1989 je skupaj s Tomom Wardom soustanovil podjetje Chesapeake Energy, ki se je med prvimi lotilo pridobivanja nafte in zemeljskega plina iz skrilavcev z izpopolnjenimi postopki hidravličnega drobljenja in horizontalnega vrtanja.

Nove metode so sicer za mnoge postale sporne zaradi ekoloških razlogov, vendar so ZDA pomagale močno povečati domače zaloge nafte in zemeljskega plina. McClendon je v podjetju Chesapeake Energy opravljal naloge izvršnega direktorja, Ward pa je bil predsednik uprave in finančni direktor. Takrat je več drugih podjetij dvomilo o smiselnosti in uspešnosti takšnega načina pridobivanja nafte in plina, zato je Chesapeake Energy brez resnih tekmecev hitro rasel in bil na svojem vrhuncu leta 2008 vreden 35,6 milijarde dolarjev. Toda zaradi padanja cen nafte, se je vrednost podjetja v nekaj letih za polovico zmanjšala, McClendon pa je leta 2013 odstopil s svojega položaja. Po odstopu je ustanovil podjetje American Energy Partners, ki je uspešno pridobivalo pravice do vrtanja nafte na naftnih poljih od Amerike do Argentine in Avstralije, nato pa je zaradi zniževanja cen nafte podjetje začelo vse slabše poslovati.

Prejšnji torek je ameriško ministrstvo za pravosodje sporočilo, da je McClendona obtožilo nepoštenega ravnanja na razpisih za najem naftnih polj. McClendon se je med letoma 2007 in 2012 menda dogovarjal z večjimi naftnimi podjetji, da ne bi tekmovala med seboj na razpisih in bi tako ohranjala nizko ceno najema naftnih polj. McClendon je takoj po tem, ko je izvedel za obtožbe, zanikal vse trditve iz obtožnice in zatrdil, da bo v sodnem postopku opral svoje ime.

Toda samo dan pozneje, torej prejšnjo sredo, so ameriški mediji objavili novico, da se je McClendon med vožnjo z avtomobilom zaletel v viadukt na severozahodu Oklahoma Cityja in umrl na kraju nesreče, potem ko so njegov avtomobil zajeli plameni, še preden mu je lahko kdo pomagal. McClendon je bil star 56 let in bo obveljal za enega pomembnejših poslovnežev, ki so pomagali uveljaviti nove metode pridobivanja nafte in zemeljskega plina iz skrilavcev, ne glede na to, kakšna bo prihodnost takšnega načina pridobivanja energentov.