Zpiz je ločil izplačila pokojnin in dodatkov

S tem bodo pokojnino ločili od zavarovanih prejemkov, na katere ni dovoljena izvršba.

sre, 30.03.2016, 06:00
Na vprašanja je pripravljena tudi služba za informacije o nakazovanju pokojnin na Zpizu.

Ljubljana – Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) uvaja novost za upokojence, ki ob pokojnini prejemajo še dodatke, na katere ni dovoljena izvršba. »Ti upokojenci bodo od nas odslej dobivali dve nakazili na bančni račun – tako bomo pokojnino ločili od zavarovanih prejemkov,« pravi direktor sektorja za nakazila pokojnin pri zavodu Boštjan Martinčič.

Novost z ločenimi nakazili uvajajo 31. marca, torej z nakazili za marec. Prejemniki bodo na svoj bančni račun na isti dan kot ločeni znesek dobili pokojnino z oznako PENS in kot posebno nakazilo dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnino ali nadomestila za invalidnost z oznako ALMY.

»Tako bodo v banki takoj vedeli, katera nakazila našega zavoda so zavarovana pred izvršbo,« pravi Boštjan Martinčič. Upokojenci, ki poleg pokojnine od zavoda prejemajo več pred izvršbo zavarovanih prejemkov, dodatek in tudi invalidnino, bodo vsa ta izplačila dobili z enim nakazilom.

Po besedah sogovornika bo Zpiz o novostih pri nakazilih obvestil kar 63.000 prejemnikov pokojnin, ki dobivajo tudi dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnino ali pa imajo pravico do obeh.

»To bomo naredili na marčnem obvestilu o nakazilu pokojnine, ki ga bomo razposlali na domače naslove. Tudi na bančnem izpisku bodo videli, da so od Zpiza dobili nakazilo z oznako PENS in še drugo z oznako ALMY,« pravi Martinčič.

Obvestila bodo dobili tudi zavarovanci, ki prek Zpiza prejemajo le dodatek za pomoč in postrežbo ali invalidnino. V Zpizu poudarjajo, da so o novostih pri nakazilih obveščene tudi vse banke in njihove poslovalnice: »Na vprašanja je pripravljena tudi naša služba za informacije o nakazovanju pokojnin.«

Koda opozarja na razliko

V Zpizu so se z ločenimi nakazili prilagodili novelam zakonov o izvršbi in o davčnem postopku. Oba predpisa zdaj enotno urejata znesek, ki mora dolžniku ostati po tako imenovani navadni izvršbi – meja je pri 76 odstotkov minimalne plače. Hkrati zakona naštevata tudi prejemke, ki so pred izvršbo sploh zavarovani. Med nakazili zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so med zaščitenimi izplačili torej dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnina za telesno okvaro in nadomestilo za invalidnost po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb.

»Teh izplačil ni dovoljeno zarubiti ne glede na višino, ampak mora ves znesek ostati prejemniku,« poudarja sogovornik Martinčič.

Doslej je Zpiz z enim nakazilom na račun prejemnika izplačal pokojnino in dodatek ali invalidnino, zato na zavodu pri marčnih izplačilih pričakujejo nekaj več vprašanj prejemnikov, ko bodo opazili, da so na svoj bančni račun isti dan dobili več nakazil: takšna ločena nakazila zanje torej nimajo nobenih posledic, znesek je enak kot vse mesece prej.

Po dogovoru z Združenjem bank Slovenije bodo imeli tudi zavarovani prejemki na bančnih nakazilih oznako ALMY, ki jo zavod že uporablja pri preživninah. Pri nakazilih pokojnin na bančne račune uporabljajo mednarodno dogovorjeno oznako PENS. Prejemniki bi imeli sitnosti in nepotrebne opravke, če bi bila izvršba opravljena na zavarovana izplačila, saj bi morali od banke zahtevati, naj napako odpravi.

»Z ločenimi nakazili pokojnin jim ne bo treba dokazovati, da je bil v skupni znesek nakazila vštet tudi znesek dodatka za pomoč in postrežbo, invalidnina ali nadomestilo, ki so pred izvršbo zavarovani, če bodo morda imeli bančni račun obremenjen z izvršbo na pokojnino,« poudarja sogovornik.

Rekreacija ni izvzeta iz izvršbe

Po zakonu o izvršbi mora dolžniku po izterjavi tako imenovanih navadnih terjatev ostati 76 odstotkov bruto minimalne plače, po uskladitvi predpisov je enaka omejitev v zakonu o davčnem postopku. Bruto minimalna plača znaša zdaj 790,73 evra, to pa pomeni, da je v letu 2016 pred izvršbo varnih 600,95 evra dohodka, kolikor znaša minimalna plača brez obveznih dajatev. Takšno omejitev mora spoštovati tudi zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kadar mora izvršiti sodni ali davčni sklep o izvršbi. Po podatkih Zpiza o marčnih izplačilih pokojnino v gotovini, ki jo dostavi Pošta Slovenije, dobiva še okoli 26.000 upokojencev, to pa je slabe štiri odstotke izplačil rezidentom Slovenije.

»Finančno gledano, je to le še 2,8 odstotka izplačanih pokojnin in nadomestil vsem rezidentom Slovenije,« pravi Boštjan Martinčič. Za izvršbo pa ni pomembno, ali dobi upokojenec pokojnino v gotovini ali na bančni račun – v obeh primerih veljajo enake omejitve.

Pokojnine iz izvršbe torej niso izvzete, saj jih zakona ne uvrščata med izjeme, prav tako ne letni dodatek za rekreacijo: pokojnine so pogosto zelo nizke in ne dosežejo praga za izvršbo, to pa se morda zgodi ravno ob izplačilu upokojenskega regresa. V finančni upravi poudarjajo, da so mogoče tudi izvršbe na premično in nepremično premoženje.

Prijavi sovražni govor