HSE gre v izdajo obveznic

Boljše bonitetne ocene kot za Telekom v HSE vlivajo upanje, da denar bo.

pet, 04.03.2016, 17:35

Ljubljana - »Pričakujem, da bomo dobili dovolj denarja, saj so bonitetne ocene boljše kot pri Telekomu,« je napovedal Stojan Nikolić, finančni direktor HSE. Kupce obveznic za 285 milijonov evrov bodo v finančnih središčih iskali prihodnji teden, zaradi večjega zanimanja morda še dan ali dva več.

Holding Slovenske elektrarne je prejel bonitetni oceni »Ba2 stable« (bonitetna agencija Moody's) in »BB positive« (bonitetna agencija Standard & Poor's). »Bonitetni oceni, ki sta merilo kredibilnosti in finančne stabilnosti družbe, sta povezani s postopkom izdaje obveznic. HSE namerava v letu 2016 izdati za 285 milijonov evrov obveznic z ročnostjo do sedem let. V tednu med 7. in 11. marcem 2016 bo poslovodstvo HSE opravilo predstavitev družbe in obveznice zainteresiranim vlagateljem v glavnih evropskih finančnih središčih,« so sporočili iz HSE.

Nikolić je povedal, da se lahko zaradi presenetljivo velikega zanimanja njegova in pot generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka podaljša še na ponedeljek, 14. marca.

Državna last dviga oceno

V agenciji Moody's so namreč ocenili, da ima HSE dominanten tržni položaj, saj je največji proizvajalec energije v Sloveniji, dinamika na regionalnem trgu pa kaže, da bodo cene v Sloveniji višje kot v, denimo, Nemčiji. Verjetno še najpomembnejši del dobre ocene pa je prispevalo dejstvo, da je HSE v državni lasti, in da bo »Slovenija pravočasno vstopila v reševanje težav, če bo to postalo nujno«.

Oceno pa je znižalo to, da je HSE omejen na relativno majhno velikost glede na evropski trg in majhno bazo uporabnikov. Mešanica energentov je tudi vprašljiva, od nihajoče proizvodnje hidroelektrarn do termoelektrarne na lignit, katere dobičkonosnost je ogrožena. Težava je tudi relativno visok dolg.

Za ameriške sklade premalo

HSE je konec preteklega leta najel novo premostitveno kratkoročno posojilo za 120 milijonov evrov. Januarja so sklenili še pogodbe za nadomestitev 110 milijonov evrov, ki jih je posodila EIB. »Če bo vse šlo po načrtih, bomo v desetih dneh že lahko govorili o finančni stabilnosti skupine. Banke so pozitivno presenečene, podobno je s slovenskimi investitorji. Le za ameriške sklade je 285 milijonov evrov premajhna izdaja, o vložkih pod 500 milijoni dolarjev se sploh nočejo pogovarjati, mi pa toliko denarja ne potrebujemo,« je povedal Nikolić.

Glavnico 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke (EIB), ki je zavarovano z državnim poroštvom, pa bo Teš začel odplačevati šele leta 2017. Nikolić pravi, da je racionalizacija poslovanja skupine še naprej nujna, zlasti proizvodnja in vzdrževanje se »morata približati nemški učinkovitosti«. Finančniki bodo v HSE, kot pravi, v prihodnjih desetih dneh opravili svoje delo, zdaj sta na vrsti proizvodnja in trženje.

Prijavi sovražni govor