Izvlečni tir za 6 do 16 milijonov evrov

Enajst ponudnikov za gradnjo na koprski železniški postaji.

A. S., STA
čet, 24.03.2016, 18:20

Investicija je ocenjena na 27 milijonov evrov, Slovenija pa je za projekt pridobila 20,56 milijona evra (85 odstotkov) sredstev iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF), in sicer v okviru t.i. nacionalne ovojnice.

Ljubljana - Na razpis za gradnjo izvlečnega tira na koprski železniški postaji je na infrastrukturno direkcijo prispelo 11 ponudb, razlika v ponujenih cenah pa je nenavadno velika: najugodnejšo ponudbo je 5,92 milijoni evrov oddal konzorcij družb Kolektor Koling, CGP in CPG, najdražjo pa s 16,23 milijoni evrov konzorcij Iskre in bolgarskega podjetja Prometna gradnja in obnavljanje.

Za ta načeloma prvi del nove proge oziroma drugega tira proge med Divačo in Koprom so ponudbe poslali še konzorcij OHL Ž.S. in Gorenjske gradbene družbe (11,66 milijona evrov), Strabag (10,78 milijona evrov), konzorcij TIC in Vasutepitok Palyatervezo (10,68 milijona evrov), GP Krk (9,69 milijona evrov), konzorcij Map trade in Komunalne gradnje (9,27 milijona evrov), konzorcij Ginex International in Belmet (7,89 milijona evrov), konzorcij SGP Pomgrad in ZUE.S.A. (7,49 milijona evrov), SŽ-ŽGP (7,06 milijona evrov) ter konzorcij IMP in Godina (6,96 milijona evrov).

Kdaj bi z gradnjo 1,2 kilometra dolgega odseka od izhoda tovorne postaje v Kopru proti Divači lahko začeli je odvisno od precej verjetnih revizijskih zahtevkov, nikakor pa ne pred junijem. Izvlečni tir naj bi z nekaterimi drugimi dodatnimi ukrepi na obstoječi progi omogočil povečanje prevozne zmogljivosti obstoječega tira za čas do izgradnje drugega tira.

 

Prijavi sovražni govor