Za finančno podporo gradnje drugega tira

Madžarski zunanji minister je potrdil, da so pripravljeni finančno podpreti projekt drugega tira. V igri je 200 milijonov evrov.
Objavljeno
06. april 2017 16.00
Peter Szijjarto
Boris Šuligoj, Boris Čibej
Boris Šuligoj, Boris Čibej
Ljubljana - Luka Koper je najpomembnejše pristanišče za Madžarsko, zato je v njenem interesu, da se pristanišče in železniška povezava do njega razvijata, je včeraj med svojim uradnim obiskom v Ljubljani izjavil madžarski zunanji minister Péter Szijjártó.

V pogovorih z gostiteljem, vodjo slovenske diplomacije Karlom Erjavcem sta zato največ pozornosti namenila infrastrukturnim projektom, predvsem gradnji drugega železniškega tira med Koprom in Divačo. »Več kot 90 odstotkov madžarskega BDP je na račun izvoza. Izvozna podjetja pa za čezmorske trge najbolj uporabljajo Luko Koper,« je za Delo povedal madžarski zunanji minister. »Če bomo vložili 200 milijonov evrov, je logično pričakovanje, da bodo naša podjetja vključena v posel. Pričakujemo tesno sodelovanje med slovenskimi in madžarskimi železnicami ter iščemo možnost, da bi madžarska podjetja imela priložnost za dolgoročno uporabo pristaniških storitev v Kopru.«

In če Slovenija ne bi mogla izpolniti madžarskih pričakovanj, ker jih omejujejo pravila o zagotavljanju konkurenčnosti? »Naredili ne bomo nič takega, kar ne bi bilo skladno z zakonodajo EU, in nič takega, s čimer se ne bi strinjala vaša vlada. Lahko ste prepričani, da se bomo o vsem odločili na podlagi skupnega dogovora, skupnih koristi in skupnega dobička.« Na vprašanje Dela, kako bodo madžarska podjetja lahko imela prednost pri pridobivanju poslov, če pa so nujna javna naročila, je Szijjártó odvrnil: »Morala bodo pač oddati dovolj dobre ponudbe.« In kdaj naj bi se začela gradnja? »Nismo nestrpni, nam se ne mudi. Do začetka julija moramo doseči sporazum, če se hočemo prijaviti na razpis za sredstva EU.«

Ministra sta govorila še o gradnji električnega daljnovoda Cirkovce-Pince in plinovodni povezavi med državama. Karl Erjavec je izjavil, da pri daljnovodu čakajo na okoljevarstveno dovoljenje in da bo daljnovod kmalu zgrajen. Po Szijjártóvih besedah je plinovodna povezava med državama pomembna, ker si Madžarska prizadeva diverzificirati plinske vire, Slovenija pa bo z njo dobila dostop do madžarskih plinskih skladišč.