V montažnih hišah je majhna poraba energije in visoka kakovost bivanja

Osnovni konstrukcijski gradnik je les, tudi izolacijski material je skoraj izključno naravnega izvora.
Objavljeno
26. februar 2016 15.23
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin
Glavni namen energijsko učinkovitih hiš je čim manjša poraba energije za ogrevanje, ki je največji strošek vsakega gospodinjstva. Za gradnjo energijsko učinkovitih zgradb so pomembni ustrezna zasnova oziroma projektiranje zgradbe, kakovostni materiali, dobra in natančna izvedba ter nadzor nad gradnjo. Gre za gradnjo, ki zagotavlja zrakotesnost ovoja in skrbno izvedbo brez toplotnih mostov. Prav pri zadnjih je izguba toplote največja.

Na energijsko učinkovitost stavbe pomembno vplivajo lokacija in mikrolokacija hiše ter njena orientacija v prostoru. Zaželena je odprtost stavbe na južno stran, kjer naj bi bili bivalni prostori. Dobrodošle so velike steklene površine, skozi katere lahko pride čim več sončne energije in s tem toplote. Pomembni so dobra toplotna izolacija temeljev in oboda (fasade) hiše ter izolacija strehe.

Priporočljiva debelina fasadne obloge je odvisna od vrste gradnje. Tudi stavbno pohištvo mora biti kakovostno in skladno z zadnjimi dosežki glede materialov, zasteklitve, tesnjenja, izdelave ter vgraditve okenskih okvirjev in vrat. Montažna gradnja energijsko učinkovitih nizkoenergijskih hiš je vnaprej specificirana, industrijska in kot taka zagotavlja visoko stopnjo varnosti in kakovosti izvedbe.

Racionalna naložba v energetsko varčno hišo

Samo pravi način gradnje in izbira pravih gradbenih materialov zagotavljata energetsko varčno in ekološko naravno gradnjo. Nove tehnologije omogočajo gradnjo hiš, ki proizvajajo malo ali nič ogljikovega dioksida, ki povzroča toplogredne učinke in vpliva na podnebje. Poleg okoljskega vidika je za gradnjo hiš z nizko energetsko porabo pomemben tudi ekonomski vidik, saj so stroški energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode visoki. Tudi zato je naložba v energetsko varčno hišo gotovo racionalna.

V Marlesu poudarjajo, da je posebno pozornost treba nameniti že v fazi projektiranja objekta in pri izdelavi konstrukcijskih načrtov, na katerih temelji industrijska proizvodnja posameznih gradbenih elementov, ki jih izdelajo v lastni proizvodnji. »Naši leseni gradbeni elementi so načrtovani in izdelani tako, da ne nastajajo toplotni mostovi, dodatno pa se v fazi montaže objekta elementi montirajo tako, da se tesno prilegajo, po potrebi pa še dodatno zatesnijo s posebnimi trakovi,« pravi direktor podjetja Marles hiše Maribor Bogdan Božac.

Z opisanim premišljenim načinom gradnje, z natančno izvedenimi detajli v proizvodnji in montaži ter industrijsko natančnostjo tovarniško proizvedenih lesenih montažnih elementov objekta je tako mogoče doseči, da sloj izolacije ni nikjer prekinjen. Tudi preboje ovoja stavbe v Marlesu kar najbolj zmanjšajo ter jih zatesnijo s posebnimi tesnilnimi trakovi, za izolacijo pa uporabljajo materiale z nizko toplotno prevodnostjo (celuloza, kamena volna z višjo gostoto …).

Energetski, ekonomski in okoljski vidiki gradnje

»Kakovostni materiali, izbira najnaprednejših tehnoloških postopkov, visoko izobražena in motivirana ekipa strokovnjakov, nenehno izobraževanje in ustvarjanje trendov, estetika ter trajnostni razvoj so vodilo ustvarjanja nizkoenergijskih hiš«, pravijo v Lumarju. Na lestvici energijsko najučinkovitejših hiš je pasivna hiša zelo visoko, saj jo dopolnjujeta le plus energijska hiša in aktivna hiša.

V Lumarju pravijo, da je plus energijsko ali aktivno hišo mogoče narediti tudi, če ni pasivnega ovoja. Pri pasivni hiši namreč ni pomembno le to, da porabi malo energije, ampak tudi to, da zagotavlja visoko raven bivalnega ugodja. S tem ko hiša nima toplotnih mostov zagotavlja odlično zrakotesnost, homogene temperature toplotnega ovoja pa s pomočjo prezračevanja zagotavljajo visoko bivalno klimo.

Sicer pa v Marlesu pri gradnji uporabljajo predvsem materiale naravnega izvora. Pri tem je seveda najpomembnejši material les, ki je pri takšnem načinu gradnje izključni konstrukcijski material. Poleg tega je v kar petih Marlesovih sistemih sestave stene tudi izolacijski material izključno naravnega izvora, kot so lesena vlakna oziroma lesno vlaknene in izolacijske plošče oziroma kombinacije celuloze in fasadnih lesno – izolacijskih plošč.

Certifikati za les in vgrajene materiale

V treh sistemih Marles kot izolacijo uporablja izolacijski material izključno mineralnega izvora, izključno kameno volno kakovosti in gostote DP5, ki zaradi svoje gostote zagotavlja izjemno toplotno izolativnost, drugi štirje sistemi pa so skupek izolacijskih materialov mineralnega in sintetičnega izvora, kjer kot izolacijski material na zunanji strani stene uporabljajo neopor. Ta ima precej izboljšane izolacijske lastnosti v primerjavi z običajnim stiroporom.

Les je osnovni gradnik konstrukcijskih sistemov tudi za izdelavo nizkoenergijskih hiš v Jelovici. Za take namene ga ustrezno obdelajo, sušijo in lepijo, da se izognejo poznejšim deformacijam sten. Temu dodajajo različne kombinacije preizkušenih in inovativnih izolativnih materialov. »Upoštevamo najnovejše tehnologije pri leseni montažni gradnji, hkrati pa smo zelo natančni pri konstruiranju, izdelavi hiše v proizvodnji ter postavitvi na lokaciji, pravi vodja prodaje in marketinga na domačem trgu Alenka Popp Vogelnik.

Ker je kakovost izdelkov najpomembnejša, dodaja Popp Vogelnikova, imajo v Jelovici vse potrebne certifikate. Večkrat na leto tuje in domače institucije preverjajo ustreznost lesa in vgrajenih materialov. Kakovost izdelka ne ločijo po trgih.

Prevladujejo naravni izolacijski materiali

Tudi v Lumarju za toplotni ovoj nizkoenergijskih in pasivnih hiš uporabljajo večinoma naravno celulozno izolacijo in lesna vlakna, velikokrat pa tudi mineralno volno. Toplotna prevodnost ni edino merilo pri izbiri izolacijskih materialov, da zagotovijo dobro toplotno stabilnost in preprečijo čezmerno pregrevanje, pri izbiri materialov pa upoštevajo tudi druge tehnične lastnosti, s katerimi vse leto v hišah zagotavljajo prijetno bivalno klimo.

V Marlesu izdelujejo objekte v tako imenovanem velikotabelnem sistemu z okvirno konstrukcijo. Gre za način gradnje, ki je povsod po zahodni in severni Evropi najbolj razširjen in hkrati cenjen, saj glede na vložena sredstva zagotavlja optimalne stroške za vzdrževanje in energetsko preskrbo objekta.

»Znotraj omenjenega sistema ponujamo dvanajst različic konstrukcijske sestave stene in vgrajenih materialov, ki služijo kot izolacija. Tako ponujamo tri sisteme, kjer so izolacijski materiali izključno naravnega izvora, tri sisteme, kjer so izolacijski materiali izključno mineralnega izvora, drugi sistemi pa so skupek izolacijskih materialov mineralnega in sintetičnega izvora. S štirimi svojimi sistemi zagotavljamo tudi pasivno gradnjo, z drugimi sistemi pa zagotavljamo visoko učinkovito nizkoenergijsko gradnjo,« pove Bogdan Božac nekaj več o sistemih izdelave energijsko učinkovitih hiš in izolacijskih materialih, ki jih za te namene uporabljajo v Marlesu.