Mercedes: Koper je idealen za izvoz v Azijo

Kriza je mimo. Razmere na železniški progi proti pristanišču se normalizirajo, sporočajo iz Luke Koper.
Objavljeno
18. februar 2016 22.45
iza koper
B. Š.
B. Š.
Koper – Tudi avstrijski prevoznik Rail Cargo Carrier že nekaj časa spet vozi mercedese v koprsko pristanišče.

Iz nemškega Daimlerja so prišle nadvse pohvalne besede. »Koper je s svojo lego in zmogljivostmi idealen za izvoz avtov v Azijo. Večina naših vozil bo iz Kopra potovala na Kitajsko, v Singapur in Brunej,« je poudaril odgovoren za logistiko pri Mercedesu Alexander Koesling.

Mercedes ocenjuje »južno logistično pot« kot prelomno pri razvoju svoje globalne logistične mreže. Krajša transportna pot pomeni večjo prilagodljivost, manjše stroške in manj škodljivih izpustov na kopenskem in morskem delu potovanja. Ključni pogoj za izbor Kopra je bila zanesljivost infrastrukture ter izkušnje pri pretovoru in skladiščenju tako občutljivega tovora. Zato je Koper tretje izvozno pristanišče za Mercedesove avte (poleg Bremerhavna in Zeebruggea).

V Luki so zdaj poudarili, da je bilo nekaj preusmeritev vlakov le iz madžarskega Kecskeméta, medtem ko so avtomobili iz jugozahodne Nemčije, Francije in Slovenije potovali prek Kopra brez težav. V Luki poročajo o normalnejšem pretovoru na železnicah, pozivajo pa vse udeležene, naj zagotovijo storitve, ki bodo pomagale pri ohranitvi posla in pridobitvi novih.