Na Darsu primopredaja še ni opravljena

Podpis pogodbe z Euro Asfaltom za drugo fazo Draženci - Gruškovje v prihodnjih tednih.
Objavljeno
18. januar 2016 18.37
A. S.
A. S.

Ljubljana – Peti koledarski in tretji delovni dan po sredini večerni razrešitvi predsednika in člana uprave Darsa Matjaža Kneza in Franca Skoka primopredaja poslov s Tomažem Vidicem, ki so ga nadzorniki, ki jih vodi Marjan Mačkošek, za tri mesece imenovali za vršilca dolžnosti, še ni bila opravljena.

Nadzorniki razen s pisnim sporočilom v tem času svoje odločitve javnosti še niso uspeli pojasniti v živo in pred kamerami ter mikrofoni. Nenazadnje gre za državno podjetje, katerega dolg (za zgrajeno avtocestno omrežje) je zadnji dan novembra 2015 znašal brez obresti tako znaša 2.474.780.927 evrov, kar ob predpostavki, da se posojilni pogoji do leta 2037 ne bi bistveno spreminjali, pomeni skupno približno 2,9 milijarde evrov obveznosti, ki jih slejkoprej poravnavajo uporabniki avtocest.

Prejšnji teden smo poročali, da je dars objavil, da je prejel odločbo državnih revizorjev, ki so zavrnili revizijski zahtevek SGP Pomgrad, ki je nasprotoval, da bi drugo etapo avtocestnega odseka Gruškovje – Draženci gradila sarajevska družba Euro Asfalt. Iz Darsa so danes pojasnili, da bo pogodba predvidoma podpisana v prihodnjih tednih.

Euro Asfalt in Dars sta 6,2 milijona evrov vredno pogodbo za pripravljalna dela na 5,8 kilometra dolgem drugem odseku podpisala že avgusta lani, ponudba sarajevske družbe za dokončanje etape pa je brez davka na dodano vrednost vredna dobrih 46 milijonov evrov. Pogodbena vrednost prvega sedemkilometrskega odseka, ki ga gradi Pomgrad v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo (GGD), CGP Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj je 56,2 milijona evrov.

Državna revizijska komisija je te dni objavila še dve svoji odločitvi v zvezi z Darsom. Tako so državni revizorji zavrnili družbo Avtovleka Kuk, ki se je pritožila v zvezi s postopkom "Odstranjevanje ovir z avtocest in hitrih cest."

V postopku oddaje javnega naročila Vzdrževanje elektro strojne opreme cestninskega sistema so državni revizorji ugodili družbama Q-Free Traffic design in Asist in vrnili postopek javnega naročanja v fazo pregleda ponudb in odločanja o oddaji javnega naročila, ki ga je Dars sicer sklenil oddati skupini družb Vnet in (dunajskega in ljubljanskega) Kapsch TrafficCom.

DRK pa še odloča tudi o drugem revizijskem zahtevku v zvezi z vzdrževanjem starega cestninskega sistema za težji promet (ABC), namreč o zahtevku za revizijo v postopku oddaje javnega naročila Vzdrževanje in nadgrajevanje programske opreme cestninskega sistema, ki sta ga začela oba Kapscha.

Zastareli cestninski sistem ABC ni bil primerno vzdrževan že celo leto 2015, stanje pa se nadaljuje tudi v letošnjem letu, ko je v teku sicer postopek javnega naročanja za nov cestninski sistem – v Darsu trenutno pregledujejo in ocenjujejo vse štiri ponudbe.