Nemški energetski velikani bi odškodnino zaradi zapiranja jedrskih elektrarn

Ne gre za boj proti prehodu na alternativne vire, ampak za »pošten in pravičen prehod z jedrske energije«.

Ba. Pa., STA
tor, 15.03.2016, 16:26

Karlsruhe - Nemški energetski velikani, med katerimi sta tudi Eon in RWE, na nemškem ustavnem sodišču iščejo pravico oziroma odškodnine za izgube, ki jih je povzročila odločitev vlade Angele Merkel, da v luči nesreče v japonski Fukušimi do leta 2022 zapre 17 jedrskih reaktorjev v elektrarnah po državi.

Na današnji obravnavi je prvi mož Eona Johannes Teyssen dejal, da zastopa na tisoče malih delničarjev, ki so v njihove delnice vložili svoje prihranke in pokojnine.

Kot so še pojasnili tožniki, ne gre za boj proti prehodu z jedrske energije na alternativne vire, ampak želijo zagotoviti »pošten in pravičen prehod z jedrske energije« z »nadomestili za premoženje, ki je bilo razvrednoteno iz političnih razlogov«.

Po drugi strani pa je nemška okoljska ministrica Barbara Hendricks pritožbe energetikov zavrnila, saj naj bi bil prehod iz jedrske energije že leta 2002 dogovorjen tudi z energetskimi podjetji, čemur sledi tudi zakon iz leta 2011.

Odločitev po nesreči v Fukušimi naj bi časovnico odklopitve jedrske energije le pospešila. »V Nemčiji obstaja širok konsenz, da mora biti energija v prihodnosti v čim večji meri zagotovljena iz obnovljivih virov,« je dejala ministrica.

Prijavi sovražni govor