Pomgrad kritizira državne revizorje in Dars

Izbrani izvajalec druge etape Draženci−Gruškovje Euro Asfalt po mnenju Pomgrada nima ustreznih referenc.
Objavljeno
20. januar 2016 14.18
milošič avtocesta
A. S.
A. S.

Ljubljana − Odločitev državnih revizorjev, ki so zavrnili Pomgradov revizijski zahtevek na odločitev Darsa, da bo drugo etapo avtocestnega odseka med Gruškovjem in Draženci v celoti gradila sarajevska družba Euro Asfalt, je pomurskega gradbinca zelo razburila.

Odločitev DRK še ni objavljena, ker je vsi prejemniki še niso prevzeli, zato utemeljitve zavrnitve ni mogoče navesti.

V današnji izjavi za javnost je predsednik uprave Pomgrada Igor Banič ostro kritiziral postopek izbire izvajalca, ki po njegovih navedbah nima ustreznih referenc za gradnjo omenjenega avtocestnega odseka.

V Pomgradu so razočarani, ker je državna revizijska komisija (DRK) v celoti obšla zahteve Darsove razpisne dokumentacije po tem, da mora vsak ponudnik izkazati, da je referenčno delo dejansko izvedel sam.

Predsednik DRK Borut Smrdel odločitve ne more komentirati, ker je še niso prejeli vsi vpleteni in še ni bila objavljena. Na splošno pojasnjuje, da so upoštevali tako vse predpise kot Darsovo razpisno dokumentacijo, v odločitvi pa so se podrobno opredelili tudi do očitkov.

V Darsu, kjer še ni prišlo do primopredaje poslov med razrešenim predsednikom uprave Matjažem Knezom in začasnim novim predsednikom Tomažem Vidicem, napovedujejo, da bodo spoštovali odločitev državnih revizorjev in ravnali v skladu z zakonodajo.

SGP Pomgrad, ki sicer že gradi prvo fazo odseka Draženci−Gruškovje, se je za drugo etapo potegoval v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo (GGD), CGP Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj.

Draženci−Gruškovje

Projekt gradnje 13 kilometrov dolgega odseka Draženci−Gruškovje je razdeljen na dva dela. Prvi, sedemkilometrski odsek bo Pomgrad s partnerji zgradil za 56,2 milijona evrov. 6,2 milijona evrov vredno pogodbo za pripravljalna dela na 5,8 kilometra dolgem drugem odseku je Dars z Euro-Asfaltom podpisal avgusta lani.

Tudi za nadaljevanje del pa je bosanska družba oddala najbolj ugodno ponudbo v višini 46.020.030,45 evrov (brez DDV). Preostali ponudniki so bili: Serenissima construzioni S.p.A., 48.763.102,18 evrov (brez DDV); GP Krk d.d., Krk Hrvaška + Viadukt d.d., Zagreb, 51.236.041,47 evrov (brez DDV); JV Kostak d.d., Krško + Osjek Koteks d.d. + Geotehnika d.o.o., 57.300.668,49 evrov (brez DDV) ter JV SGP Pomgrad d.d. + GGD Kranj + CGP d.d. Novo mesto + Kolektor koling d.o.o. + CP Ptuj d.d., 51.386.561,19 evrov (brez DDV).