Saudska Arabija in Rusija za zamrznitev proizvodnje nafte

Energetski velesili sta se dogovorili za zamrznitev na januarski ravni. Pričakujeta, da jima bodo veliki proizvajalci sledili.
Objavljeno
16. februar 2016 12.05
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Doha - Energetski velesili Savdska Arabija in Rusija sta se na današnjem srečanju v katarski Dohi dogovorili za zamrznitev proizvodnje nafte na januarski ravni, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil katarski minister za energetiko Mohamed bin Saleh al Sada. Državi sicer pričakujeta, da jima bodo sledili tudi drugi veliki proizvajalci.

Savdski in ruski minister sta se skupaj s kolegoma iz Venezuele in Katarja »dogovorila za zamrznitev proizvodnje na januarski ravni, če jim bodo sledili tudi drugi veliki proizvajalci«, je pojasnil katarski minister, ki trenutno predseduje Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec).

»Ukrep je namenjen stabilizaciji trga,« je dejal Sada, ki je srečanje označil za uspešno. Ministri so na njem preučili razmere na trgu in obete za ponudbo ter povpraševanje. Članice Opeca in druge proizvajalke naj bi »intenzivne pogovore začele skoraj takoj«, je še povedal Sada, ki bo vodil pogovore.

Ob novici cene poskočile

Cene nafte so se po objavi novice na borzi v Londonu zvišale. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent z aprilskim dobavnim rokom je bilo treba pozno dopoldne odšteti 50 centov več oziroma 33,89 dolarja, cena teksaške lahke nafte z marčnim dobavnim rokom pa je narasla za 35 centov na 29,79 dolarja za sod.

Analitiki sicer ocenjujejo, da je odziv trga mlačen, saj so nekateri trgovci upali, da bo prišlo do znižanja proizvodnje črnega zlata. »Gre za pogojni dogovor o zamrznitvi proizvodnje nafte na januarski ravni,« je dejal analitik City Indexa Fawad Razaqzada.

Za sod nafte je bilo treba julija 2014 odšteti še več kot 100 dolarjev, letos pa so cene padle tudi pod 30 dolarjev za sod. Približno 70-odstoten upad cen v zadnjem letu in pol pripisujejo preveliki ponudbi nafte na trgu, skromnemu povpraševanju in zaskrbljenosti glede obetov za rast svetovnega gospodarstva.

Nov dejavnik v naftni zgodbi je tudi Iran, ki se je po odpravi mednarodnih sankcij, povezanih z njegovim jedrskim programom, vrnil na svetovne trge.

Kritike Opecu

Opec je bil deležen kritik, ker ni zmanjšal proizvodnje nafte, ampak jo je dejansko še pospešil. To naj bi bila celo njihova taktika, saj naj bi želeli tako s trga izriniti proizvajalce z velikimi stroški, kot so ZDA, ki črpajo nafto z dragimi tehnologijami, npr. iz bitumenskega peska.

Rusijo, ki ni članica Opeca, je padec cen nafte zelo prizadel. Njeno gospodarstvo, ki je v recesiji, je namreč močno odvisno od prodaje energentov.