Simon Tot je zatrdil, da Teš 6 stane 1,3 milijarde evrov

Vse, kar je več, je pokritje za nekatere nepotrebne projekte, je povedal Tot parlamentarni preiskovalni komisiji.
Objavljeno
18. februar 2016 11.58
Teš
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - »Hvala za možnost, da povem drugačno plat zgodbe, kot so jo predstavljali do zdaj,« je komisiji, ki jo vodi Matjaž Hanžek, začel predstavitev Simon Tot, ki je 11. novembra 2010 prevzel vodenje Teša od Uroša Rotnika. Že to je bilo nenavadno, »projekt se je že izvajal, pogodbe so bile podpisane, dobavne obveznosti so bile že na obeh straneh«, Branko Sevčnikar pa je organiziral nezakonito stavko.

Tot je, kot je povedal, v Teš vstopil šele 16. novembra v spremstvu policije, kot domačin v Šoštanju pa je videl nenavadno dejavnost v tretjem nadstropju Teša, kar se je kasneje izkazalo kot praznjenje omar. »Pisarna je bila prazna, v njej  ni bilo nobenega dokumenta,« je povedal Tot.

Tot je prepričan, da cena Teša 6 ne bi smela preseči 1,3 milijarde evrov, prizadevali so si, da bi bila še nižja, približno 1,29 milijarde evrov. Biblija za 20 let bi moral biti peti noveliran investicijski program, vendar po Totovem mnenju vsi zlorabljajo njegovo pismo vodstvu HSE, v katerem je opisal dve različici cene, ker nista bili določeni niti cena montaže glavne tehnološke opreme niti eskalacija cene. To so pred izdelavo NIP5 uredili in Tot je prepričan, da je prava cena Teša 6 še vedno 1,3 milijarde evrov.

Franc Rosec, ki je zamenjal Tota 18. januarja 2013, direktor pa je bil le tri mesece, komisiji ni povedal veliko. Opozoril je le na pismo, ki ga je skupaj s Sevčnikarjem, oba sta bila nadzornika Teša, poslal Aukn marca 2012, v katerem je zapisano, da cena projekta presega 1,3 milijarde evrov, dejansko naj bi se približala 1,45 milijarde evrov. Tot je pojasnil, da so se o tem pogovorili, preverili, na katerih točkah bi lahko cena projekta zrasla, vandar takih postavk niso našli.