Slovenija prva v EU po rasti gradbeništva

Obseg gradbenih del je aprila poskočil za skoraj 28 odstotkov. Po rasti sta sledili Madžarska in Švedska.

Ba. Pa., STA
pon, 19.06.2017, 11:39

Luxembourg − Obseg gradbenih del v območju z evrom se je aprila na mesečni ravni okrepil za 0,3 odstotka, medtem ko je v EU ostal nespremenjen. Na letni ravni je bila rast v območju z evrom 3,2-odstotna, v Uniji pa 2,7-odstotna. Slovenija je na letni ravni beležila največjo, skoraj 28-odstotno rast gradbeništva.

Obseg gradbenih del se je marca po popravljenih podatkih v EU zmanjšal za 1,1 odstotka, v območju z evrom pa za 0,5 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Statistiki so aprilsko mesečno rast v območju z evrom pripisali 0,7-odstotni rasti gradbenih del na stavbah, medtem ko je rast zaviral 1,5-odstotni padec obsega gradbenih inženirskih del. V EU je medtem v primerjavi z marcem obseg gradbenih del na stavbah povečal za 0,2 odstotka, medtem ko je obseg gradbenih inženirskih del upadel za en odstotek.

Med državami, za katere so bili dostopni podatki, so na mesečni ravni največje rasti obsega gradbenih del beležile Švedska (+3,8 odstotka), Francija (+3,5 odstotka) in Češka (+1,6 odstotka), medtem ko so imele največje padce Romunija (−7,7 odstotka), Italija (−4,1 odstotka) in Madžarska (−2,6 odstotka).

Obseg gradbenih del v Sloveniji je aprila na mesečni ravni upadel za 0,1 odstotka.

Aprila je v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta obseg gradbenih del na stavbah v območju z evrom narasel za 3,3 odstotka, medtem ko je obseg gradbenih inženirskih del narasel za 2,5 odstotka. V EU je bila na letni ravni rast 3,5- in enoodstotna.

Največjo rast je med članicami imela Slovenija, kjer je obseg gradbenih del poskočil za 27,8 odstotka. Po rasti sta Sloveniji sledili Madžarska (+22 odstotkov) in Švedska (+19,8 odstotka). Po drugi strani pa so največje padce imele Romunija (−18,4 odstotka), Italija (−4,6 odstotka) in Velika Britanija (−3,4 odstotka).

Prijavi sovražni govor