STO tudi s priznanjem za promocijska spota

Naša dežela je na turistični borzi v Berlinu prejela patwo za najhitreje razvijajočo se turistično destinacijo.
Objavljeno
11. marec 2016 14.53
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar

Berlin − Ročno rezan kraški pršut, izbor goriških sirov z domačimi marmeladami, tolminska frika s prekajeno postrvjo in kislo smetano, frtalja s koromačem in panceto, mariniran goriški radič na jajčni kremi s porom, fižolova pena s hrustljavim drobljencem in ocvirki ter bignje, polnjene s piščančjo pašteto in sladko hruško, so bili na slovenskem večeru ob letošnji Mednarodni turistični borzi samo hladna predjed.

Za toplo predjed so lahko gostje slovenske veleposlanice v Berlinu Marte Kos Marko in Slovenske turistične organizacije izbirali med bučnimi njoki z žajbljevim maslom in prekajeno skuto na kremi sira jamar, ješprenovo
rižota s klobaso in radičem, idrijske žlikrofe z bakalico in hrustljavim tolminskim sirom, pirine bleke z jurčki, ohrovtom in masovnikom, za glavno jed pa je Hitova ekipa iz hotelov Perla in Park ponudila dušenega zajca v
omaki belega vina s kruhovimi cmoki z jurčki in belo slanino, svinjsko ribico s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami, redukcijo teranovega kisa, sladko šalotko in krompirjevo polento, pečenega fileja soške postrvi z zeliščnim maslom na poštoklji z ocvirki in pečeno jagnje v senu z zeliščnimi štruklji.

Za sladico so bili v lokalu Super v zahodnoberlinskem hotelsko-nakupovalnem kompleksu Bikini na voljo kobariški štruklji, goriška gubanca in briške fuje, ali pa si postregli kar od vsakega malo, za pijačo so poskrbeli v sodelovanju z vinskimi kletmi Dobrovo Goriška brda in Sončni škol ter vini iz vinoteke Solum. Slovenski večer vsekakor ni bil za tiste na dieti, zato pa za vse, ki imajo radi odlične in zdrave kuhinjske umetnine.

Več turistov in prenočitev

Prvovrstna hrana in pijača pa sta tudi najboljša reklama za turistično Slovenijo. Edina evropska država, ki združuje Alpe, Sredozemsko morje, panonsko nižino in kraški svet, se je lahko lani pohvalila s skoraj enajstimi odstotki več tujih turistov in čez sedem odstotki več tujih nočitev.

»Naša turistična ponudba ni sezonsko orientirana, ampak smo bolj ali manj po vsej Sloveniji, tudi na Obali, v turizmu že sposobni igrati dvanajstmesečno igro in to so ključni razlogi za boljše rezultate,« je na slovenski stojnici Mednarodne turistične borze povedal slovenski minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek.

Napoveduje še več vlaganja v promocijo na trgih, ki so za slovenski turizem najbolj zanimivi, in nadaljnji razvoj term, gora, mest in obale kot štirih pomembnih delov slovenskega turizma.

Slovenski minister se je pogovarjal tudi s kolegi iz drugih držav, s predstavniki turistične velesile avstrijske Koroške o nadaljevanju kolesarskih poti čez državno mejo, Slovenija pa bi hotela premisliti tudi njihov način zbiranja in porabe turistične takse, ki jo na drugi strani Karavank delijo na lokalno, regionalno in nacionalno raven.

»Na lokalni ravni ni iz takse mogoče financirati nič drugega kot infrastrukturo, na nacionalni pa samo promocijo. Karte so razdeljene, zbiranje organizirano, in eno in drugo bomo poskušali preučiti, preden se bomo tudi pri nas odločili za spremembe.

Ključna težava je še vedno tudi premajhna prepoznavnost Slovenije, je poudaril minister. Vsaj iz berlinskega Bikinija pa so gostje slovenskega večera odšli siti in z dobrimi vtisi o slovenski ponudbi, naša država pa je na berlinski ITB prejela tudi nekaj priznanj.

»Če še niste obiskali Slovenije, še niste živeli«

Strokovna komisija Das Goldene Stadttor je Slovenski turistični organizaciji podelila nagradi za videooglas Povabilo v Slovenijo (Invitation to Slovenia) in Povabilo v Slovenijo s Perpetuum Jazzile (Invitation to Slovenia with Perpetuum Jazzile), Slovenija pa je prejela tudi priznanje PATWA za najhitreje razvijajočo se turistično destinacijo.

Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije UNWTO Taleb Rifai jo je izročil ministru Počivalšku in navzoče nagovoril z besedami: »Če še niste obiskali Slovenije, še niste živeli!«