Vlada povezuje znanost, raziskave in gospodarstvo

Končni cilj 67 milijonov evrov težkega razpisa je ustvariti izdelke in storitve, ki bodo na trgu pomenili novo dodano vrednost.

tor, 02.02.2016, 14:23; spremenjen: 14:38

Ljubljana − Ministri Alenka Smerkolj, Maja Makovec Brenčič in Zdenko Počivalšek so danes predstavili v petek objavljeni razpis v okviru strategije pametne specializacije. Gre za težko pričakovani razpis v znanosti, razvojno-raziskovalnih ustanovah in v gospodarstvu, katerega namen je povezati vse tri dejavnosti, končni cilj pa je ustvariti izdelke in storitve, ki bodo na trgu pomenili novo dodano vrednost.

Za več sodelovanja in povezovanja

Razpis je pomemben zaradi povečanja konkurenčnosti in povezovanja deležnikov od znanosti in osnovnih raziskav do ustvarjanja dodane vrednosti na trgu. Gre za enega pomembnih ciljev vlade.

»Uspelo nam je zaradi sodelovanja in povezovanja, ki je cilj tega razpisa, to je povezati znanost, raziskovanje in gospodarstvo,« je ob predstavitvi omenjenega razpisa dejala ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Omenjeni razpis podpira konzorcije, v okviru katerih so raziskovalne organizacije, instituti, univerze in drugi, ki se  povezujejo s podjetji. Takšne povezave naj bi ostale tudi v prihodje, in ne le samo za ta razpis.

Letos bo le eno odpiranje prijavljenih na razpis, ki bodo imeli možnost vnašanja morebitnih sprememb in optimizacij v prijavljene projekte, v začetku leta 2017 pa bodo pripravili paket razpisov za celotno obdobje te finančne perspektive.

Na voljo je 67 milijonov evrov

Letošnji razpis je namenjen spodbujanju izvajanja raziskovalno-razvojnih in inovacijskih programov konzorcijev oziroma podjetij za razvoj novih produktov, storitev, procesov in novih tehnologij s podporo od prototipa do prvega proizvoda.

Razpis je vreden 67 milijonov evrov, od tega bo 53,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Gre za prvi razpis Evropskega slada za regionalni razvoj v okviru nove finančne perspektive za naložbe v rast in nova delovna mesta.

Prijavi sovražni govor