Železniški promet danes teče normalno

Dušan Mes: Promet se izjemno pospešeno odvija in količine tovora, ki so prepeljane po tirih, so skoraj rekordne.

Ba. Pa., STA
ned, 24.01.2016, 12:29

Luka Koper: Ob nedeljah delamo enako kot druge dneve

Iz Luke Koper so sporočili, da trditev Dušana Mesa, direktorja SŽ, o tem, da v Luki Koper ob nedeljah skorajda ne delajo, ne drži. Luka Koper da dela 24 ur, vse dni v letu, pogosto tudi med največjimi prazniki. Intenzivnost dela da je na strani nakladanja/razkladanja vagonov tudi ob nedeljah enaka kot vse druge dni v tednu. »Za primerjavo, v Luki Koper v povprečju dnevno naložimo/razložimo od 750 do 850 vagonov. V nedeljo smo jih, denimo, 833, prejšnjo nedeljo 712, celo prvi dve nedelji v januarju smo, kljub 48-urnim zaporom zaradi obnovitvenih del na progi, dnevno obdelali okoli 280 vagonov,« so še zapisali.

Koper/Ljubljana - Železniški tovorni promet po težavah zaradi preobremenjenosti v zadnjih dneh danes poteka normalno. »Promet se izjemno pospešeno odvija in količine tovora, ki so prepeljane po tirih, so skoraj rekordne,« je dejal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. Da ni težav, so potrdili tudi v Luki Koper.

Slovenske železnice (SŽ) so v petek ob 19. uri na vseh mejnih postajah ustavile sprejemanje tovornih vlakov iz sosednjih držav in ukrep, kot je danes pojasnil Mes, v soboto zjutraj sprostile. Dotok blaga so po njegovih besedah ustavili zato, da se je lahko hitreje odvijal promet, ki je že bil na tirih, da so torej zagotovili boljšo pretočnost.

Danes tako nadaljujejo pospešeno odpravljanje zaostankov, ki so se nabrali ob zaporah proge Koper-Divača konec decembra in v začetku januarja. Takrat je bila ta sicer zelo obremenjena proga zaprta skupaj skoraj sedem dni. To je točno toliko časa, kot je bila proga zaprta ob žledu v začetku leta 2014, po katerem so na SŽ potrebovali več tednov, da so zadeve nadoknadili, je pojasnil Mes.

Koprska proga zaprta vsak ponedeljek

Zaradi nujnih vzdrževalnih del na železniški progi pa bodo v ponedeljek zaprli progo Divača-Koper, a ob tem Mes poudarja, da ne gre za nič izrednega, saj da je zapora koprske proge načeloma predvidena vsak ponedeljek. »Tudi lani in predlani je bila proga vsak ponedeljek zaprta za šest ur zaradi nujnih vzdrževalnih del, ki so na tej progi potrebna,« je dejal Mes in poudaril, da so letos ta nujna vzdrževalna dela skrčili na minimum.

V ponedeljek je tako predvidena štiriurna zapora, med katero bodo dodatno usposobili tri mesta, kjer je bila počena tračnica, del proge pa bodo dodatno uredili tako, da bodo tam hitrosti tovornih vlakov lahko spet dosegale 50 kilometrov na uro, potem ko so zdaj tam dovoljene hitrosti 30 kilometrov na uro.

»Če do teh del ne pride, bi to lahko pomenilo nekontrolirane okvare in zaporo, tudi daljšo od 14 dni in več, kar pa je nesprejemljivo,« je pojanil Mes. Povedal je, da za ponedeljek za zdaj predvidevajo zaporo med 5. in 9. uro oz. še iščejo najbolj optimalen termin, ko bo najmanj tovora. Zapora te proge sicer vedno s seboj prinaša težave, priznava Mes, vprašanje pa je, »kako se lahko vsi udeleženci temu prilagodijo«.

Na SŽ so čas zapore zmanjšali, da lahko zagotovijo čim več pretovora tako Luki Koper kot poslovnim partnerjem, je dejal Mes. Tudi decembrsko in januarsko zaporo so izbrali na praznične dneve prav z namenom čim manjše gospodarske škode za udeležence. Da v Luki Koper ob nedeljah skorajda ne delajo, pa je po Mesovih besedah »eden od problemov« v tej zadevi.

Februarja daljša zapora

Glede načrtovane daljše zapore proge Koper-Divača, ki je zdaj predvidena za 6. februar, pa je Mes dejal, da se bodo dokončno o terminu odločili v tem tednu. Ob tem je spomnil, da proge zapirajo tudi v drugih državah, v decembru so denimo imeli za več kot 14 dni zaprte proge v Avstriji, kar prav tako prinaša težave na slovenski strani.

V Luki Koper so v soboto opozorili, da se težave na slovenskem železniškem omrežju stopnjujejo že vse od novembra lani in da za delo v pristanišču to v prvi vrsti pomeni velike zamude, v zadnjem času pa tudi težave z dostavo vagonov. Poleg dodatnih stroškov, ki nastajajo zaradi načrtovanja dela, jih najbolj skrbijo odzivi strank, saj so nekatere del tovora že preusmerile na druga pristanišča oziroma grozijo s tem ukrepom.

V soboto so se tudi sestali predstavniki Luke Koper in SŽ in se med drugim dogovorili, da bodo SŽ natančneje sporočale podatke o prihodih vlakov, so za STA danes pojasnili v luki. Glede ponedeljkovih zapor koprske proge pa so v luki povedali, da so vnaprej informirani o zaporah in da načeloma to ne predstavlja večjih težav.

 

Prijavi sovražni govor